Florin Cîţu, PNL: Dacă vor naţionaliza banii din Pilonul II de pensii, voi depune plângere penală

0

Senatorul PNL Florin Citu amenintă ca va depune plangere penala împotriva lui Liviu Dragnea, Olguţa Vasilescu, Viorica Dancila, Viorel Ştefan şi Eugen Teodorovici, în cazul în care suspendă contribuţiile către Pilonul II de pensii.

“În cazul în care vor merge în continuare cu acest proiect, este singura masură pe care putem sa o luăm. Voi semna eu primul şi apoi voi chema şi cetăţenii să semneze”, a declarat Florin Citu pentru Ziare.com.

În ceea ce priveşte faptul că, deşi Ministerul de Finante, după spusele lui Eugen Teodorovici, ar fi trebuit să elaboreze proiectul privind viitorul Pilonul II de pensii, acesta a fost făcut de Guvern, Florin Ciţu spune că nu este o noutate. Potrivit acestuia, nu este prima dată când guvenanţii pasează de la unii la alţii proiecte importante.

Tododată, senatorul PNL afirmă ca este de aşteptat să fie dată o ordonanţă de urgenţă în acest sens, ţinând cont de faptul că suspendarea contribuţiilor va avea loc începând cu 1 iulie.

“Aşa au facut de fiecare data. Legea Salarizarii unitare nu şi-a asumat-o Guvernul şi au trimis-o la Parlament, pentru că nu voiau câtiva din Guvern să şi-o asume, dar au făcut-o. La fel cu TVA defalcat, la fel cu Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) . Legile acestea mai mari ei nu şi le mai asumă prin Guvern, pentru că unii nu vor să se expuna şi atunci şi le asumă partidul.

Aici văd că deocamdată au pus-o pe Secretariatul Genelar al Guvernului, ceea ce este interesant. Nu prea se poate face aşa ceva, dar au făcut-o. Dar este clar că proiectul este în programul de guvernare. Ştiam cu toţii că va fi suspendat Pilonul II, dar nu se ştia în ce formă. Ei aşa fac de fiecare dată, nu îşi asumă proiectele şi apoi ne trezim cu ele în Parlament, sau OUG, nu contează cine le face. Dacă suspendarea trebuie făcută de la 1 iulie, nu prea mai este timp decât prin ordonanţă de urgenţă”, a explicat Florin Ciţu.

Citeşte şi Klaus Iohannis: PSD schimbă tot ce funcţionează în România

Preşedintele Comisiei Economice din Senat a adaugat că, dacă se decide suspendarea contribuţiilor către Pilonul II, administratorii fondurilor de pensii private sunt în pericol, dar şi banii pe care noi îi avem la ei. Potrivit acestuia, există riscul ca firmele care administrează banii cu care românii au contribuit la Pilonul II să se retragă din România.

“Dacă sunt omorâte contribuţiile către Pilonul II de pensii, administratorii nu mai au nicio raţiune de a exista în viitor, pentru că banii de acolo sunt deja investiţi pe termen lung. Nu poţi să mai faci randamente din ei. Şi este posibil ca multe firme să se gândească să se retragă din Romania şi să dea banii înapoi.

Şi, apoi, oamenii trebuie să decidă: îi investesc singuri sau fac cum vor guvernanţii, care vor spune ca mai bine îi bage la Pilonul I. Astea sunt variantele, aşa a fost şi în Polonia şi în Ungaria”, a conchis Florin Ciţu.

 

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele