Florin Lăzărescu, Clinica Trident: Stomatologia de la noi s-a dezvoltat prin concurență

Informateca

Sistemul de sănătate de stat nu se află în cea mai bună situație, fiind lovit de o mulțime de probleme. Din fericire, sistemul de sănătate privat a luat avânt în ultimii ani și a început să dezvolte tot mai multe unități, inclusiv spitale la standarde occidentale, calitate pe care o regăsim și în cazul clinicii stomatologice Trident, construită de la zero și deschisă anul trecut.

 

Deși am vizitat destule clinici stomatologice de-a lungul anilor, atât din țara noastră, cât și din alte țări, recunosc că niciuna nu arăta atât de bine. Diferența față de un cabinet obișnuit, de genul celor mai întâlnite de la noi, este faptul că întreaga clădire a fost construită special cu această destinație, după cum explică Florin Lăzărescu, medic stomatolog și acționar majoritar la Trident.

„Este singura clinică din București construită de la zero în scop de clinică stomatologică. Și atunci tot fluxul intern, tot circuitul este gândit pentru așa ceva”, spune Florin Lăzărescu.

Clinica are 1.400 de metri pătrați, cu un bloc operator de 200 metri pătrați, echipat la standarde europene,  cu două săli de chirurgie Oro-Maxilo-Facială, sistem de ventilație controlată și posibilitatea de anestezie generală pentru pacienți, pentru care există și spații pentru recuperare post-operatorie. De asemenea, clinica are laborator de tehnică dentară propriu, șapte cabinete, dintre care unul special pentru copii, dar și o parcare subterană pentru pacienți.

Investiția în clădire s-a ridicat la două milioane euro, sumă susținută din surse proprii și creditare bancară de către acționari. „Pentru dotarea unităților s-a mai cheltuit aproximativ un milion de dolari”, arată Florin Lăzărescu.

Citeste si...  Consiliul Concurenței a amendat 33 de firme de pază cu 23 mil. lei

Carieră de 18 ani  

Dr. Florin Lazarescu

Dr. Florin Lazarescu

Florin Lăzărescu a absolvit facultatea de medicină în 1999, după care au urmat doi ani de stagiatură în cadrul clinicii Universității și a uneia particulare. În 2001 și-a deschis primul cabinet stomatologic propriu, iar brandul Trident a apărut în 2004. În prezent, Lăzărescu este director asociat la Clinica Trident, unde este și acționar majoritar, președinte al  European Society of Esthetic Dentistry și fondator al Societății de Stomatologie Estetică din România, găzduită acum la aceeași adresă cu centrul Trident.  Asociația organizează periodic cursuri pentru medicii stomatologi, iar până în prezent mai bine de 5000 de medici din România au beneficiat de trainiguri de specializare teoretică și practică.

Una dintre cele mai mari realizări pe care le menționează, alături de construirea de la zero a Clinicii Trident, este publicarea cărții Comprehensive Esthetic Dentistry la editura Quintessence Publishing din Londra, în calitate de editor.

Clinica Trident a funcționat timp de 12 ani într-un spațiu închiriat, după care a făcut pasul către clădirea din prezent, a cărei construcție a durat 14 luni. Este interesant că impactul crizei financiare prin care a trecut economia a fost mai puțin simțit în domeniul stomatologic, fiind vorba de servicii medicale private, frecventate cel mai des de pacienți care înțeleg necesitatea tratamentelor dentare atunci când se impun.

„Creșteri spectaculoase nu am avut în niciun moment. Serviciile acestea medicale îți oferă o creștere corectă și lentă, dar constantă, fără salturi majore în nicio direcție. Acest lucru se poate observa și în  zona de servicii medicale generale, care s-au dezvoltat încet, dar constant”, arată Florin Lăzărescu.

Citeste si...  După fabrica de la Jucu, De’Longhi deschide și birou comercial în România

Stomatologia are nevoie de susținere

Sistemul de sănătate stomatologic s-a transformat din temelii după 1990, când medicii au migrat către serviciile particulare. „Concurența a dus apoi la apariția unor centre de excelență în domeniu”, spune Florin Lăzărescu, care precizează că la nivel de țară sistemul suferă din lipsa unor clinici bune în zonele neaglomerate, rurale.

Medicul sesizează și lipsa unui program național de susținere a stomatologiei, toate studiile realizate până acum și care au arătat o situație deloc bună în ceea ce privește igiena orală, fiind realizate de companii din domeniul producției de pastă de dinți sau alte produse specializate, dar niciunul nu a fost realizat de vreo instituție a statului care să ducă și la soluții la nivel de populație.

Clinica Trident Cabinet copii

Clinica Trident Cabinet copii

Un alt aproape mit este cel al persoanelor din străinătate care vin la noi pentru tratamente stomatologice. Mit deoarece numărul pacienților străini este mult mai redus decât s-a lăsat impresia. Clienții din străinătate sunt în principal români care lucrează în alte țări și se întorc la noi pentru serviciile medicale, apoi sunt expații care lucrează în România și abia după sunt cei care vin în România doar pentru tratament. Per total, mai puțin de 5% din numărul total de clienți sunt străini sau rezidenți în altă țară.

„La noi nu este un sistem bine dezvoltat și dedicat acestui tip de turism, cum este în Slovacia sau Croația, țări care sunt mult mai aproape de Italia, Austria, și pentru care s-au ridicat la graniță clinici speciale pentru străini. Sau ca în Ungaria, unde aceste servicii erau evidențiate, la un moment dat, în PIB”, explică Florin Lăzărescu.

Citeste si...  Ferrero preia, cu 2,8 mld. dolari, afacerea de cofetărie din SUA a Nestlé

Prețurile din România au un raport de unu la trei sau chiar unu la patru în ceea ce privește prețurile practicate, iar față de SUA sunt chiar de opt sau zece ori mai mici.

Planuri de extindere

În România sunt între 15.000 și 16.000 de medici stomatologi înregistrați, dar numărul celor activi este mai redus, unii dintre ei fiind pensionați sau plecați să lucreze în alte țări. Dacă am adopta un sistem precum cel german, unde autorizația este acordată pentru un medic la 2.000 de pacienți potențiali, ceea ce face mult mai facilă integrarea și dezvoltarea acestora, ar fi mai ușor de găsit medici pentru zonele unde sunt prea puțini sau deloc. „Avem zone urbane unde este explozie, cu foarte multe cabinete, dar sunt și orașe mai mici și sate unde sunt foarte puține”, spune Florin Lăzărescu.

În planurile de viitor ale Trident există posibilitatea deschiderii de centre stomatologice și în alte zone sau orașe, dar este încă un plan stabilit. „Atunci când deschizi o nouă clinică trebuie să fii sigur că poți menține același nivel de calitate al serviciilor, iar acest lucru nu este tocmai ușor”, arată Florin Lăzărescu. Clinica Trident va încheia acest an cu o cifră de afaceri de aproximativ opt milioane de lei.

Sursa: Florin Lăzărescu, Clinica Trident: Stomatologia de la noi s-a dezvoltat prin concurență


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *