FMI: De ce trebuie să rezistăm fragmentării geoeconomice și cum

Costea Alexandra

Numai cooperarea internațională poate aborda problemele globale urgente, cum ar fi remedierea penuriei de alimente și alte produse, eliminarea barierelor în calea creșterii și salvarea climei noastre, potrivit FMI.

În timp ce factorii de decizie și liderii de afaceri se reunesc în aceste zile la Davos, economia globală se confruntă, probabil, cu cel mai mare test de la cel de-al Doilea Război Mondial, avertizează reprezentanții FMI.

Invazia Ucrainei de către Rusia a agravat efectele pandemiei de Covid-19 – o criză peste o criză – devastând vieți, trăgând în jos creșterea și împingând inflația în sus. Prețurile ridicate ale alimentelor și energiei afectează foarte mult gospodăriile din întreaga lume. Înăsprirea condițiilor financiare pune și mai multă presiune asupra națiunilor, companiilor și familiilor foarte îndatorate. Și țările și companiile reevaluează lanțurile globale de aprovizionare pe fondul unor perturbări persistente.

„Adăugați la această volatilitate puternic crescută pe piețele financiare și amenințarea continuă a schimbărilor climatice și ne confruntăm cu o potențială confluență de calamități”, spun oficialii FMI.

Cu toate acestea, capacitatea noastră de a răspunde este îngreunată de o altă consecință a războiului din Ucraina – riscul puternic crescut de fragmentare geoeconomică, atrag atenția aceștia.

Cum am ajuns aici?

În ultimele trei decenii, fluxurile de capital, bunuri, servicii și oameni au transformat lumea noastră, ajutate de răspândirea noilor tehnologii și idei. Aceste forțe de integrare au sporit productivitatea și standardele de trai, triplând dimensiunea economiei globale și scoțând 1,3 miliarde de oameni din sărăcia extremă.

Dar succesele integrării au adus și unele probleme. Inegalitățile de venit, bogăție și oportunități au continuat să se agraveze în prea multe țări de mult timp – și între țări în ultimii ani. Oamenii au fost lăsați în urmă pe măsură ce industriile s-au schimbat pe fondul concurenței globale. Și guvernele s-au străduit să-i ajute.

Tensiunile legate de comerț, standarde tehnologice și securitate au crescut de mulți ani, subminând creșterea și încrederea în sistemul economic global actual. Numai incertitudinea legată de politicile comerciale a redus produsul intern brut global în 2019 cu aproape 1%, potrivit cercetărilor FMI. Și de când a început războiul din Ucraina, monitorizarea FMI indică faptul că aproximativ 30 de țări au restricționat comerțul cu alimente, energie și alte mărfuri cheie.

Costurile dezintegrarii ulterioare ar fi enorme între țări. Și oamenii de la fiecare nivel de venit ar fi răniți – de la profesioniști bine plătiți și muncitori din fabrici cu venituri medii care exportă, până la muncitori plătiți prost, care depind de importurile de alimente pentru a supraviețui. Mai mulți oameni se vor îmbarca în călătorii periculoase pentru a căuta oportunități în altă parte, consider FMI.

Citeste si...  Opoziția turcă acuză Rusia de manipularea alegerilor

„Gândiți-vă la impactul lanțurilor de aprovizionare reconfigurate și a barierelor mai mari în calea investițiilor. Ele ar putea face mai dificil pentru națiunile în curs de dezvoltare să vândă lumii bogate, să dobândească know-how și să construiască bogăție. Economiile avansate ar trebui, de asemenea, să plătească mai mult pentru aceleași produse, stimulând inflația. Iar productivitatea ar avea de suferit pe măsură ce ar pierde parteneri care în prezent co-inovează cu ei. Cercetările FMI estimează că doar fragmentarea tehnologică poate duce la pierderi de 5% din PIB pentru multe țări”, arată FMI.

De asemenea, există posibilitatea unor noi costuri de tranzacție pentru oameni și întreprinderi dacă țările dezvoltă sisteme de plată paralele, deconectate, pentru a atenua riscul unor potențiale sancțiuni economice.

„Avem de ales: să ne predăm forțelor fragmentării geoeconomice care vor face lumea noastră mai săracă și mai periculoasă. Sau remodelați modul în care cooperăm – pentru a face progrese în abordarea provocărilor colective”, subliniază FMI.

Restabilirea încrederii în sistemul global – Patru priorități

Pentru a restabili încrederea că sistemul global bazat pe reguli poate funcționa bine pentru toate țările, trebuie strânsă țesătura economică în moduri noi și mai bune.

„Dacă putem începe prin a ne concentra asupra problemelor urgente în care progresul va fi în mod clar în beneficiul tuturor, putem construi încrederea necesară pentru a coopera în alte domenii în care există dezacord”, spune FMI.

Priorități care pot fi avansate doar lucrând împreună, potrivit FMI

În primul rând, consolidarea comerțului pentru a crește rezistența.

Putem începe acum prin scăderea barierelor comerciale pentru a atenua penuria și a reduce prețurile la alimente și alte produse, notează FMI.

„Nu numai țările, ci și companiile trebuie să diversifice importurile – pentru a asigura lanțurile de aprovizionare și pentru a păstra beneficiile extraordinare pentru afaceri ale integrării globale. Deși considerentele geostrategice vor determina unele decizii de aprovizionare, acest lucru nu trebuie să conducă la dezintegrare. Liderii de afaceri au un rol important de jucat în acest sens”, punctează FMI.

Noile cercetări ale FMI arată că diversificarea poate reduce la jumătate potențialele pierderi de PIB cauzate de întreruperile aprovizionării. Producătorii de automobile și alții au descoperit că proiectarea de produse care pot folosi piese substituibile sau disponibile pe scară largă poate reduce pierderile cu 80 la sută.

Citeste si...  Truth Social ar putea pierde o finanţare de 1,3 miliarde de dolari

Diversificarea exporturilor poate crește și rezistența economică. Politicile care ajută includ: îmbunătățirea infrastructurii pentru a ajuta întreprinderile să scurteze lanțurile de aprovizionare, creșterea accesului la bandă largă și îmbunătățirea mediului de afaceri. OMC poate ajuta, de asemenea, cu sprijinul general pentru politici comerciale mai previzibile și mai transparente.

În al doilea rând, FMI spune că trebuie intensificate eforturile comune pentru a face față datoriilor.

Cu aproximativ 60% din țările cu venituri mici cu vulnerabilități semnificative ale datoriei, unele vor avea nevoie de restructurare a datoriei, precizează FMI. Fără o cooperare hotărâtă pentru a le ușura poverile, atât ei, cât și creditorii lor vor fi mai rău. Dar revenirea la sustenabilitatea datoriei va atrage noi investiții și va stimula creșterea favorabilă incluziunii.

„Cadrul Comun pentru Tratarea Datoriilor al Grupului celor Douăzeci trebuie îmbunătățit fără întârziere. Aceasta înseamnă instituirea unor proceduri și termene clare pentru debitori și creditori – și punerea cadrului la dispoziția altor țări vulnerabile cu îndatorare ridicată”, arată FMI.

În al treilea rând, plățile transfrontaliere au nevoie de modernizare.

Sistemele de plată ineficiente reprezintă o altă barieră în calea creșterii inclusive, în opinia FMI. De exemplu, costul mediu al unui transfer internațional este de 6,3 la sută. Aceasta înseamnă că aproximativ 45 de miliarde de dolari pe an sunt deturnați în mâinile intermediarilor și departe de milioane de gospodării cu venituri mai mici.

O posibila solutie prezentată de FMI este ca țările să lucreze împreună pentru a dezvolta o platformă digitală publică globală – o nouă infrastructură de plată cu reguli clare – astfel încât toată lumea să poată trimite bani la costuri minime și cu viteză și siguranță maximă. De asemenea, ar putea conecta diverse forme de bani, inclusiv monedele digitale ale băncii centrale.

În al patrulea rând, confruntarea cu schimbările climatice: provocarea existențială care planează deasupra tuturor.

În timpul conferinței climatice COP26, 130 de țări, reprezentând peste 80 la sută din emisiile globale, s-au angajat să obțină zero carbon până la jumătatea secolului.

Decalajul dintre ambiție și politică trebuie însă redus urgent. Pentru a accelera tranziția ecologică, FMI a susținut o abordare cuprinzătoare care să combine prețul carbonului și investițiile în surse regenerabile și compensarea celor afectați negativ.

D„ificultatea este că toți am fost prea lenți pentru a acționa, deoarece țesutul nostru economic a început să se destrame. Dar dacă țările pot găsi acum modalități de a se reuni în jurul acestor probleme urgente care depășesc granițele naționale și ne afectează pe toți, putem începe să atenuăm fragmentarea și să consolidăm cooperarea. Există câteva semne de speranță”, punctează FMI.

Citeste si...  Germania crește restricțiile în încercarea de stopare a pandemiei

Când a lovit pandemia, guvernele au luat măsuri monetare și fiscale coordonate pentru a preveni o nouă Mare Depresiune. Cooperarea internațională a fost esențială pentru dezvoltarea vaccinurilor în timp record. În ceea ce privește impozitarea corporativă globală, 137 de țări au convenit asupra reformelor pentru a se asigura că întreprinderile multinaționale își plătesc cota echitabilă oriunde își desfășoară activitatea.

Anul trecut, membrii FMI au susținut o alocare istorică de 650 de miliarde de dolari a drepturilor speciale de tragere ale Fondului pentru a consolida rezervele țărilor. Chiar și mai recent, membrii FMI au fost de acord să creeze Reziliența și Sustenabilitate Trust – care oferă finanțare accesibilă pe termen lung pentru a-i ajuta pe membrii mai vulnerabili să abordeze schimbările climatice și viitoarele pandemii.

„În căutarea unui progres suplimentar, trebuie să aderăm cu toții la un principiu călăuzitor simplu: politicile sunt pentru oameni. În loc să globalizăm profiturile, ar trebui să acționăm pentru a localiza beneficiile unei lumi conectate”, transmit reprezentanții FMI.

FMI consider că este nevoie să se înceapă cu comunitățile din fiecare țară care au pierdut în „vechea globalizare” și au fost retrase și mai mult de pandemie: investiți în sănătatea și educația lor. Lucrătorii strămuți trebuie ajutați să învețe abilități solicitate și să tranziteze către cariere în industriile în expansiune. De exemplu, firmele care exportă plătesc salarii mai mari în medie, la fel ca și locurile de muncă mai ecologice.

Instituțiile multilaterale pot juca, de asemenea, un rol cheie în remodelarea cooperării globale și în rezistența fragmentării, inclusiv prin consolidarea în continuare a guvernanței pentru a se asigura că reflectă dinamica economică globală în schimbare – viitoarea revizuire a capitalului și a acțiunilor cu drept de vot de la FMI va oferi o astfel de oportunitate. De asemenea, își pot valorifica puterea de convocare și pot maximiza utilizarea setului lor diversificat de instrumente. FMI poate ajuta, de exemplu, cu gama sa de instrumente financiare, supravegherea bilaterală și globală și abordarea echitabilă a membrilor noștri.

Nu există niciun glonț de argint care să abordeze cele mai distructive forme de fragmentare. Dar colaborând cu toate părțile interesate asupra preocupărilor comune urgente, putem începe să țesem o economie globală mai puternică și mai favorabilă incluziunii, spun reprezentanții FMI.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *