Foame de bani în coaliția PSD-PNL-UDMR – Pilonul 2 de pensii este în pericol

0
pensii speciale
pensii speciale

Guvernul PSD-PNL a strecurat în ordonanța de urgență privitoare la creșterea taxelor și impozitelor și o prevedere care vizează impozitarea dividendelor încasate de fondurile de pensii.

 

Claudiu Năsui, a anunțat ieri că PSD-PNL vrea să ”pună mâna pe banii românilor din Pilonul 2 de pensii”.

Vezi și Năsui: Coaliția PSD-PNL vrea banii românilor din Pilonul doi de pensii

Ordonanța 16/ 2022, adoptată pe 15 iulie, prevede taxarea fondurilor din pilonul II de pensii începând din 2023. Proiectul a fost strecurat în ordonanță silențios fără informarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) sau a administratorilor invididuali de fonduri de pensii.

„OG 16/2022 prevede eliminarea exceptării fondurilor de pensii private de la plata impozitului pe dividende, o măsură care anulează prevederile din legislația specifică (L411/2004 privind Pilonul II de pensii obligatorii și L204/2006 privind Pilonul III de pensii facultative)”, a declarat pentru Hotnews Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al APAPR.

Bobocea explică faptul că efectul modificărilor pentru contribuabili este că sumele acumulate în fondurile de pensii private vor fi mai mici, din cauza noilor obligații fiscale.

OG 16/2022 urmează să intre în dezbatere parlamentară și să fie supusă votului. Oficialii APAPR își exprimă speranța că parlamentarii vor înțelege să elimine suprataxarea pensiilor private din legea care va fi aprobată.

După dezvăluirile făcute joi, 11 august, de către administratorii fondurilor private, un singur lider politic important a luat atitudine.

„Pilonul II de pensii. Sper să nu reînceapă discuția. Simt că obosesc, la fiecare 3 ani cineva vrea să își bage degetele în el. La fiecare 3 ani trebuie să îmi reasum public același apel. Hai să nu stricăm una dintre puținele reforme structurale reușite în țara asta în ultimii 30 de ani. PNL nu poate susține așa ceva, PNL București nu susține așa ceva!”, a scris pe Facebook Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 și președintele PNL București.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele