Foișor: zeci de paturi pentru bolnavii de COVID-19. Ce spune Arafat

0

O decizie salvatore, de a obţine zeci de paturi pentru bolnavii de COVID-19 din București, s-a transformat într-o noapte de coșmar pentru zeci de pacienţi internaţi în spitalul de ortopedie Foișor din București. Cu toţii au fost evacuați, externaţi sau transferați în alte spitale, după lăsarea întunericului.

 

Salvările nici nu au putut intra în curtea spitalului, iar bolnavii, unii operaţi, au fost scoşi în stradă pe tărgi printre zeci de protestatari.

Transferul bolnavilor a fost explicat de autorităţi. Decizia a fost luată din timp dar aplicată în ultimul moment: au fost responsabili care s-au opus. Acum la Foişor vor fi trataţi 21 de bolnavi de covid la terapie intensivă şi 90 în paturi cu oxigen. Primii au fost deja internaţi.

Vezi și Ciolacu: suntem pe locul 10 în lume la decese

Din cei 105 pacienți de la Foișor, 13 au fost transferați la alte spitale, aproape 70 externați. Pentru o altă parte, operațiile au fost amânate. Erau și bolnavi veniți din alte județe ale căror familii au fost sunate să vină să-i ia acasă.

Situatia s-a inflamat însă când în fața spitalului au venit câțiva protestatari.

A fost nevoie ca jandarmeria să facă pur și simplu cordoane în jurul ambulanțelor pentru ca pacienții să poată fi evacuați.

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că în Capitală, la niciunul dintre spitalele suport covid nu mai era niciun loc liber și aceasta a fost una dintre soluții.

Evacuarea s-a făcut noaptea, explică Arafat, pentru că a durat ore bune să convingă conducerea spitalului să accepte ordinul semnat de DSU și Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății precizează caă la Foișor exista o secție ATI cu 26 de paturi din care, la momentul deciziei erau ocupate doar 3. Asta în condițiile în care ieri pentru câțiva pacienți cu COVID din București s-au găsit locuri tocmai la Iași.

Ce spune Arafat!

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a explicat, într-un mesaj video postat sâmbătă pe pagina sa de Facebook, că decizia de evacuare a spitalului Foișor a fost luată pentru a salva vieți, pentru că Unitățile de Primiri Urgențe din București sunt pline cu pacienți, unii intubați și autoritățile nu doresc să se ajungă în situația ca medicii să aleagă ce pacienți intră în UPU și cine rămâne în ambulanță.

Raed Arafat a precizat că sâmbătă la ora 11.00 erau 787 de pacienți la nivel național îngrijiți în UPU la nivel național, din care 11 intubați confirmați COVID-19 și 4 suspecți care au fost intubați și ventilați, 106 confirmați cu necesar de ventilație non-invazivă și 12 suspecți care aveau nevoie de ventilație non-invazivă, plus 190 cu nevoie doar de oxigen confirmați cu COVID și 77 suspecți care au nevoie de oxigen.

La nivelul Capitalei situația era următoarea: 159 de pacienți în UPU din care 8 erau intubați, 34 cu necesar de ventilați non-invazivă și 83 cu necesar de oxigen. Arafat a explicat că din acești pacienți vor fi transferați la spitalul Foișor și către unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la spitalul „Victor Babeș”.

Decizia care a fost luată ieri și pe care o consider ca decizie de fond corectă chiar dacă a creat un disconfort pentru pacienții care erau internați în spitalul Foișor avea o singură menire: să salvăm cât mai multe vieți, să nu ne punem în situația pe noi, pe colegii noștri din unitățile de primiri urgențe și din spitale să aleagă dintre pacienții care ajung cu ambulanțele cine intră și cine rămâne în ambulanță și așteaptă în ambulanță. Deci, acolo nu am dorit să ajungem. Așa că soluția de a evacua un spital și îmi pare rău că s-a întâmplat acest lucru mai târziu, în cursul nopții, când noi de fapt ordinul l-am emis pe la prânz ieri, iar echipa noastră la spital era în jurul orei 15.00. (…) Știu că s-a produs un disconfort, știu că multă lume vede acest lucru ca un lucru incorect pentru pacienții care erau internați la Foișor. Da, sunt de acord, nu este deloc un lucru plăcut. Este un lucru care în condiții de normalitate putea să se desfășoare mult mai bine, dar în condițiile de normalitate nu am ajunge să evacuăm un spital pentru a-l transforma pentru COVID. În partea cealaltă, decizia noastră era pentru a reuși să punem la dispoziția Bucureștiului încă un număr semnificativ de paturi cu oxigen, dar și de terapie intensivă și aici vorbim deja de 28 de paturi ATI care s-au creat și au intrat în circuit și 90 de paturi cu oxigen, astfel încât pacienții care erau în UPU să nu continue să rămână în UPU din lipsă de locuri, iar pacienții care ajung în UPU să poată să fie îngrijiți corect până la găsim locuri de Terapie Intensivă. (…) Am avut nevoie de un număr mai mare de locuri ca să putem să evacuăm unitățile de primiri urgențe și să continue să primească pacienți noi”, explică Raed Arafat.

Acesta spune că întotdeauna va alege soluția care salvează vieți.

„Când vine vorba de a lua decizii, sunt convins că poate nu întotdeauna deciziile sunt poate perfect înțelese sau tolerate, dar între a nu lua o decizie și după care a da explicații pe bună dreptate de ce am lăsat unii oameni fără îngrijiri medicale potrivite, de ce am lăsat unele persoane să se agraveze fără să găsim pentru ele loc și între a supăra și a crea o platformă de atacuri inclusiv politice în acest sens printr-o decizie care salvează vieți, eu în continuare aleg soluția de a lua decizia, de a suporta consecințele atacurilor, dar să știu că am luat o decizie care a salvat vieți”, afirmă Raed Arafat.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele