Formularul 600. Tot ce trebuie să știți

Informateca

Formularul 600 nu e o noutate. Pentru acest an, însă, s-a extins și dă dureri de cap categoriilor de contribuabili care trebuie să-l depună până pe 31 ianuarie 2018. Să vedem în ce situații trebuie depus și despre ce venituri e vorba.

Pentru a determina dacă trebuie sau nu să depuneți Formularul 600, trebuie să vă calculați veniturile nete din activităţi independente în 2017. Baza de impozitare nu poate fi mai mică decât echivalentul a 1.900 de lei lunar sau 22.800 de lei pe an, explică specialiştii fiscali.

Contribuțiile (CAS și CASS) vor fi plătite de contribuabil și nu reținut la sursă ca până acum.

Categoriile de venituri care trebuie calculate

Categoriile de venituri despre care e vorba:

  • activităţi independente,
  • cedarea folosinţei bunurilor,
  • din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură,
  • asocieri cu persoane juridice,
  • investiţii sau venituri din alte surse.

CAS se datorează doar de cei care au realizat venituri lunare din activităţi independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 de lei);

CASS se datorează doar de către cei care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puţin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe ţară (22.800 de lei, pentru anul fiscal 2018).

Câteva elemente importante. În cazul veniturilor din investiții (dividende) și din activități agricole nu se plătește CAS, iar în cazul drepturilor de autor, de exemplu, din venitul brut a deducerii de 40%. Practic, limita minimă de venit de la care se plătesc contribuții pentru drepturile de autor e de circa 38.000 de lei anual.

Citeste si...  Ministra lui Ponta îl combate pe Dragnea

E că Fiscul nu ține cont că în 2018 veniturile realizate ar putea fi mai mici decât cele din 2017. Dacă în 2017 s-a câștigat din activități independente peste 22.800 de lei, CAS și CASS trebuie plătite, iar nivelul minim de contribuție e de circa 8.000 de lei pe an, sumă plătită trimestrial.

Practic, faci nu faci bani, în 2018 în fiecare zi de 25 a ultimei luni a trimestrului trebuie plătit circa 2.000 de lei, contribuții sociale.

La acestea se adaugă și impozitul pe venit, de 10% care e reținut la sursă.

Clarificări

ANAF a anunţat recent că sunt circa 210.000 de contribuabili obligați să depună, până la data de 31 ianuarie 2018, Formularul 600.

Pentru cei cu venituri sub 22.800 lei, respectiv, 38.000 de lei nu există obligația plății CAS și CASS, dar există un revers al medaliei, se pierd asigurările sociale și de sănătate.

Există, însă, posibilitatea ca cei care au venituri sub pragurile meționate să aleagă să depună formularul 600 (deși nu sunt obligați) și astfel să plătească sumele pomenite pentru a-și păstra asigurarea.

Dacă sursa de venit dispare pe parcursul anului (încetează un contract) şi, astfel, venitul coboară sub plafonul de taxare, contribuabilul trebuie să anunţe Fiscul, depunând documente justificative.

După depunerea formularului 600, Fiscul transmite o notificare privind sumele datorate, iar plăţile efective ale CAS şi CASS se vor face trimestrial.

Deși ministrul de Finanțe și șeful ANAF au fost chemați la Parlament pentru a clarifica situația în fața comisiilor, nu mizați pe faptul că lucrurile se vor ușura. Depuneți documentele, chiar dacă înseamnă un chin în plus și taxe, pooate nejustificate în 2018, bazate pe venituri din 2017.

Citeste si...  Cîțu: măsurile luate până acum de Guvern înseamnă 3% din PIB

Sursa: Formularul 600. Tot ce trebuie să știți


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *