Război Rusia- Ucraina! Forţele ruse încercă să încercuiască trupele ucrainene în regiunile Doneţk şi Lugansk

2
lupte de strada mariupol
- Reclama -

În Donbas continuă luptele grele, acesta fiind locul de concentrare maximă a trupelor ruse. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata rusă încearcă să adune forţe în anumite zone pentru a pune din ce în ce mai multă presiune asupra militarilor ucraineni.

Între timp liderii UE au convenit asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, care va permite interzicerea importurilor de petrol din Rusia.

Vezi și Uniunea Europeană a decis un embargo asupra petrolului rusesc care acoperă mai mult de ”două treimi” din importuri

Forţele ruse încercă să încercuiască trupele ucrainene în regiunile Doneţk şi Lugansk

Ministerul Apărării din Ucraina spune că forţele ruse efectuează lovituri de artilerie de-a lungul unei mari părţi a frontului care străbate regiunile Lugansk şi Doneţk, în timp ce încearcă să spargă poziţiile defensive ucrainene. Serhiy Hayday, şeful Administraţiei Regionale Lugansk, a declarat luni seara că, deşi toate părţile regiunii Lugansk aflate încă sub control ucrainean sunt atacate, „situaţia de la Severodoneţk este cu adevărat cea mai dificilă”.

„Bătăliile au atins intensitatea maximă. Forţele de ocupaţie ruse se angajează pe toată linia frontului şi încearcă să bombardeze poziţiile noastre din spate cu artilerie”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării ucrainean, Oleksandr Motuzianyk.

- Reclama -

„Forţele ruse încercă să încercuiască trupele noastre în regiunile Doneţk şi Lugansk”, precizează acesta.

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat luni eforturi suplimentare ale Rusiei de a rupe apărarea ucraineană la Lugansk şi Doneţk, spunând că artileria, loviturile aeriene şi rachetele au fost folosite în mai multe locuri, inclusiv în Lysychansk şi Soledar.

Cea mai dificilă situaţie din Severodoneţk: oraşul din estul Ucrainei şi vecinul, Lysychansk, sunt lovite de bombardamente constante, în timp ce forţele ruse încearcă să încercuiască apărătorii ucraineni.

Forţele ruse încearcă să străpungă liniile ucrainene în această zonă şi să finalizeze capturarea Luganskului. Ei controlează aproximativ 90% din regiune, conform celor mai multe estimări, apreciază CNN.

Liderii UE au condamnat cu hotărâre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi au convenit asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, se precizează într-un comunicat oficial, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, de luni. Pachetul va acoperi ţiţeiul, precum şi produsele petroliere, livrate din Rusia către statele membre, dar va fi introdusă o excepţie temporară pentru ţiţeiul livrat prin conductă.

„Acesta va permite interzicerea importurilor de petrol din Rusia. Sancţiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol ruseşti. Şi până la sfârşitul anului 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis”, a spus preşedintele Consiliului European, după reuniunea liderilor europeni.

Zelenski: în Donbas este adunată puterea maximă de luptă a armatei ruse

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul oficial transmis zilnic poporului, că în Donbas, este adunată puterea maximă de luptă a armatei ruse, iar lupta pentru regiunea Herson continuă. Preşedintele ucrainean mai anunţă că jurnalistul francez Frédéric Leclerc-Imhoff a fost ucis de bombardamente, în regiunea Lugansk, după ce ocupanţii au tras într-o maşină care urmărea localnicii.

„Situaţia din Donbas rămâne extrem de dificilă. Armata rusă încearcă să adune forţe în anumite zone pentru a pune din ce în ce mai multă presiune asupra apărătorilor noştri. Acolo, în Donbas, este adunată puterea maximă de luptă a armatei ruse”, a transmis preşedintele Ucrainei. ”Severodoneţk, Lysychansk, Bakhmut, Avdiivka, Kurakhove, Slovyansk şi alte câteva aşezări rămân ţinte cheie pentru ocupanţii în această direcţie”, mai spune el în mesaj.

Volodimir Zelenski spune că este recunoscător tuturor militarilor ucraineni care, în ciuda avantajului tehnic şi uneori cantitativ al ocupanţilor, ţin eroic apărarea.

Citeste mai mult: adev.ro/rcqaxr

- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele