extractie-gaze-marea-neagra

Forțelor Navale Române păzesc cu 11 nave militare și două elicoptere producția de gaze din Marea Neagră

Stefan Alexiu

Forțelor Navale Române au transmis, în ziua anunțului demarării producției de gaze naturale în perimetrul offshore Midia, concesionat de Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, că spațiul naval, maritim și fluvial al României este monitorizat permanent de nave militare și de structuri specializate ale Forțelor Navale, în colaborare cu alte instituții care fac parte din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

 

„După atacarea Ucrainei de către Federația Rusă și declanșarea războiului la granițele României, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a dispus măsuri suplimentare de întărire a vigilenței și de supraveghere a zonei maritime și fluviale din responsabilitatea Forțelor Navale Române. După începerea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, la data de 24 februarie, 11 nave militare românești și două elicoptere Puma Naval desfășoară, zilnic, prin rotație, misiuni de cercetare, pe mare și la gurile Dunării, într-un spațiu maritim de aproximativ 30 000 km², pentru a asigura securitatea granițelor maritime ale țării noastre, în zona mării teritoriale a României, precum și pentru a asigura siguranța desfășurării activităților economice în zona platformelor petroliere și a infrastructurii critice din Zona Contiguă și Zona Economică Exclusivă a țării noastre în Marea Neagră”, se arată într-un comunicat al Forțelor Navale.

Vezi și România poate începe oficial să exploateze gazele din Marea Neagră

Black Sea Oil & Gas anunță că a început producția de gaze din Proiectul MGD, iar primele gaze au fost introduse ȋn Sistemul Național de Transport în această după-amiază.

Proiectul MGD, parte din platoul continental românesc al Mării Negre

Producția din perimetrul Midia ar putea acoperi, în 4 primii ani de la declanșare, aproximativ 10% din consumul intern. Dacă va începe în luna iunie și dacă raportările BSOG către Transgaz sunt corecte, până la finalul acestui an ar putea fi produși aproximativ 5,3 TWh. Potrivit unei prognoze mai vechi a companiei, în primul an de exploatare ar urma să intre în Sistemul Național de Transport 10,66 TWh, în al doilea și al treilea an 11 TWh, iar în al patrulea an, 9,7 TWh. După aceea, producția se va reduce aproape linear, urmând a ajunge la 2,2 TWh în al 10-lea an de exploatare.

Citeste si...  Companiile germane nu sunt de acord cu modificările Codului Fiscal impuse de guvern

Ponderea importurilor de gaze rusești în acoperirea consumului intern a fost, în anii trecuți, de 20-25%.

O reducere a consumului intern cu 14%, cât s-a înregistrat în primele 5 luni, dublată de declanșarea producției offshore a BSOG în perimetrul Midia, ar face ca, cel puțin din punct de vedere cantitativ, producția internă să acopere aproape în totalitate consumul.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *