Fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nechita, condamnat la înschisoare pentru luare de mită

0

Fostul primar al municipiului Iaşi Gheorghe Nechita a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, decizia Tribunalului Bucureşti nefiind definitivă.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis condamnarea la patru ani de închisoare a fostului edil al Iaşiului Gheorghe Nichita, el fiind acuzat că ar fi luat mită în contractul privind managementului traficului în municipiul Iaşi.

Totodată, instanţa i-a interzis lui Nichita dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, timp de trei ani, după executarea pedepsei.

Citiți și Liviu Dragnea urmărit penal pentru abuz în serviciu, fals în acte şi constituire de grup infracţional organizat

De asemenea, fostului primar al Iaşiului i-a fost confiscată suma de 71.214,76 lei, primită cu titlu de mită.

În acelaşi dosar, Tiberiu Urdăreanu, proprietar al grupului de firme UTI, a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare.

Gheorghe Nichita, care ocupă funcţia de consilier al actualului preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, nu s-a prezentat luni la serviciu.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Fostul primar al Iaşiului Gheorghe Nichita a fost trimis în judecată în decembrie 2015, fiind acuzat de procurorii DNA că a primit 10 la sută mită dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI şi unei alte firme, precum şi reduceri la un hotel de lux din Bucureşti, dar şi cazare în China.

În urma cercetărilor, a rezultat că, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului “Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi”, care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iaşi, a pretins şi primit mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI – IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele