Fostul primar al oraşului Năvodari Nicolae Matei a depus două cereri la Curtea de Apel Constanţa, ambele legate de OUG 14, una pentru suspendarea actului administrativ, iar cealaltă de anulare a acesteia, instanţa urmând să stabilească termen de judecată.
Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Constanţa, Nicolae Matei a depus la instanţă o cerere de suspendare a OUG 14, pe data de 14 februarie, iar pe 15 februarie a depus o solicitare legată de anularea actului administrativ respectiv.
Curtea de Apel Constanţa urmează să stabilească termenele de judecată.
Nicolae Matei a fost condamnat, în februarie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la un an şi jumătate de închisoare cu executare pentru dare de mită, fiind încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă. În iunie 2016 fostul primar a fost eliberat.
În aprilie 2014, Nicolae Matei fusese condamnat de Tribunalul Constanţa la trei ani şi jumătate de închisoare pentru dare de mită. Instanţa a mai hotărât atunci şi confiscarea celor două loturi de teren care au fost date drept mită.
Matei a fost trimis în judecată în decembrie 2012, fiind acuzat că a cerut şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, denunţător în cauză, să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic. Matei i-ar fi promis ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de peste 46.000 de euro.
Nicolae Matei mai este judecat, într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu în formă continuată, tentativă la abuz în serviciu, dare de mită şi constituire de grup infracţional organizat. Început la Curtea de Apel Constanţa, procesul a fost strămutat apoi la Curtea de Apel Bucureşti, iar următorul termen în acest dosar este pe 7 martie.
Nicolae Matei a fost primar al oraşului Năvodari din anul 2008 din partea PSD.
Ordonanţa de Urgenţă 14, prin care sunt abrogate prevederile Ordonanţei de Urgenţă 13, de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, a fost atacată în contencios administrativ şi la Curtea de Apel Bucureşti, de către o persoană condamnată, în primă instanţă, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Luiza Căzănescu şi SC Luisa Casa de Modă SRL au deschis, în 10 februarie 2017, la Curtea de Apel Bucureşti, câte două procese pentru suspendarea, respectiv anularea Ordonanţei 14.
O altă sesizare vizând OUG 14 a fost înregistrată luni, la Curtea de Apel Bucureşti, când fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, judecat pentru abuz în serviciu în dosarul ANRP privind despăgubirea ilegală a lui Horia Simu, a cerut instanţei să sesizeze Curtea Constituţională în cazul ordonanţei care a abrogat ordonanţa de urgenţă prin care au fost modificate codurilor penale, arătând că prin acest act normativ i se încalcă dreptul la apărare.
Procurorul DNA a cerut respingerea cererii fostului deputat, pe motiv că nu are legătură cu cauza, judecătorul urmând să decidă dacă va fi trimisă la Curtea Constituţională excepţia de neconstituţionalitate.
Fostul primar al oraşului Năvodari Nicolae Matei a depus două cereri la Curtea de Apel Constanţa, ambele legate de OUG 14, una pentru suspendarea actului administrativ, iar cealaltă de anulare a acesteia, instanţa urmând să stabilească termen de judecată.