Fostul rege Juan Carlos al Spaniei s-a exilat în Emiratele Arabe Unite de frica justiției spaniole

0

Fostul rege Juan Carlos al Spaniei, care a anunţat decizia de plecare în exil în contextul unei investigaţii de corupţie, se află în Emiratele Arabe Unite, a anunţat luni Casa Regală spaniolă.

 

“Majestatea Sa regele Juan Carlos a transmis că începând din data de 3 august s-a mutat în Emiratele Arabe Unite, unde este şi în prezent”, a comunicat luni după-amiază Palatul Zarzuela.

Regele Spaniei, Juan Carlos, pleacă din țară

Presa spaniolă enumerase mai multe ţări în care s-ar fi mutat fostul rege Juan Carlos, între care Republica Dominicană şi Emiratele Arabe Unite.

Fostul rege Juan Carlos a dat asigurări, prin intermediul avocaţilor, că rămâne la dispoziţia autorităţilor judiciare. Deocamdată, ancheta nu îl vizează în mod direct.

Juan Carlos a anunţat, pe 4 august, decizia de a părăsi ţara, în contextul unei investigaţii de corupţie.

La începutul lunii iunie, Curtea Supremă de Justiţie de la Madrid a anunţat lansarea unei investigaţii pentru a stabili dacă regele Juan Carlos a avut vreo responsabilitate de natură penală într-un presupus dosar de corupţie privind atribuirea unui contract pentru construirea unei linii feroviare de mare viteză în Arabia Saudită.

Regele Juan Carlos a abdicat în anul 2014, pe fondul unor scandaluri. I-a cedat tronul fiului său Felipe. Juan Carlos a devenit rege al Spaniei în anul 1975, după moartea generalului Francisco Franco, şi se bucură de respect în principal pentru tranziţia de la dictatură la un sistem democratic.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele