
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER) anunţă că preţurile la energie au explodat peste tot în lume din cauza creşterii cererii, scăderii ofertei şi a majorării fără precedent a preţurilor certificatelor de carbon. Asociaţia respinge totodată acuzaţiile din spaţiul public prin care furnizorii sunt acuzaţi de practici incorecte.
Reprezentanţii asociaţiei spun că nu a existat niciun moment în intenţia membrilor AFEER de a nu respectea legea, dar subliniază că legea nu a fost una clară şi nici emisă în timp util. Furnizorii îşi asumă aplicarea prevederilor legii, respectiv a tuturor măsurilor de compensare, plafonare şi amânare la plata facturilor de către consumatorii vulnerabili.
”Asociaţia Furnizorilor de Energie din România – AFEER, cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică şi/sau de gaze naturale, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate şi 65% din consumul final de gaze naturale, respinge cu fermitate alegaţiile apărute în spaţiul public, prin care furnizorii sunt acuzaţi de practici incorecte! Furnizorii NU sunt hoţi!”, anunţă AFEER.
În toată lumea, dar, mai ales în Europa, preţurile la energie (electrică, termică, gaze naturale, carburanţi) au explodat, cauzele fiind multiple: creşterea cererii, scăderea ofertei, majorarea fără precedent a preţurilor certificatelor de carbon, diversele dispute geopolitice, etc.
”Şi în România, ţară membră a Uniunii Europene şi a Uniunii Energetice, preţurile în piaţă la energie au crescut extrem de mult. De altfel, trendul ascendent al preţurilor observat în pieţele forward (pieţe cu produse a căror livrare începe în viitor) a fost anunţat de AFEER încă din vara anului trecut! Din păcate, aceste majorări se suprapun peste puterea de cumpărare scăzută a românilor şi peste veniturile mici ale acestora”, menţionează reprezentanţii AFEER.
De asemenea, această creştere impresionantă a preţurilor afectează enorm economia, în cadrul căreia încă există companii puternic energofage, mai spun ei.
“Cu toate că motivele care au condus la creşterea preţurilor în piaţa energetică nu au nicio legătură cu activitatea furnizorilor, constatăm că furnizorii sunt catalogaţi ca fiind singurii vinovaţi pentru facturile mari ale românilor! Nu suntem de acord şi contrazicem ferm afirmaţiile vehiculate în spaţiul public. Furnizorii de energie nu sunt cauza pentru creşterile din piaţă ale preţurilor la energie! Furnizorii de energie sunt la fel de puternic afectaţi de aceste creşteri de preţuri precum consumatorii finali! Dovadă în acest sens îl reprezintă numărul mare de insolvenţe şi problemele de cash flow pe care le au aceştia”, declară domnul Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER.
În spaţiul public s-a indus ideea că furnizorii nu au aplicat deloc sau au aplicat incorect legislaţia privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie electrică şi gaze naturale. OUG 118/2021 privind plafonarea şi compensarea a fost publicată în Monitorul Oficial (MO) pe 4 octombrie 2021, iar Legea 259/2021, care aproba, cu multe modificări, această Ordonanţă de Urgenţă, a fost publicată pe 29 octombrie 2021, în condiţiile în care legea începea să-şi producă efectele în două zile (din 1 noiembrie 2021). Normele de aplicare ale Legii 259/2021, deşi ar fi trebuit elaborate în 15 zile de la aparaţia legii, au fost publicate în MO pe 27 noiembrie. Iar ultima modificare a legislaţiei, OUG 130/2021, care mai aduce unele clarificări, a apărut abia pe 18 decembrie 2021, arată AFEER.
”În aceste condiţii, a fost foarte dificil pentru furnizori să-şi adapteze softurile şi să pună în practică, începând cu luna noiembrie, o legislaţie ce a fost definitivată abia pe 18 decembrie! Cu toate acestea, mulţi furnizori au depus eforturi uriaşe pentru a implementa noile prevederi în programele informatice de emitere a facturilor”, precizează ei.
Unii furnizori au anticipat şi au anunţat public că vor exista întârzieri în emiterea facturilor sau aplicarea schemei de plafonare/compensare, cauzate tocmai de întârzierile şi neclarităţile din legislaţie.
Ghinea: AUR devine ”opoziția de mucava”
Publiati facturile de achizitie de la producatori si o sa va credem.
[…] Furnizorii de energie reacționează: nu suntem hoți […]