„Dat fiind faptul că în ultima perioadă au apărut în spațiul public numeroase materiale foto/video cu garnituri de tren ce sunt prezentate ca fiind „100%” buștean românesc ce merge la export, inspectorii Gărzii Forestiere Brașov au întreprins un control în Gara Sfântul Gheorghe (SIC!), iar la verificarea actelor de însoțire a mărfii s-a constatat o garnitură de 44 vagoane ce transporta legal peste 1500 de metri cubi, masă lemnoasă din Cehia cu destinația Covasna.

Totodată, controlul a evidențiat că doar în ultima săptămână au mai fost încă 3 transporturi similare de import de masă lemnoasă pe ruta Curtici-Sfântul Gheorghe (SIC!)”, a transmis, prin intermediul Facebook, ministrul Mediului, Costel Alexe, care a concluzionat că „operatorii economici ce își desfășoară activitatea în țara noastră folosesc materie primă atât din producția autohtonă, dar și din importuri, cele mai multe având proveniență: Slovacia, Cehia sau Germania”.

Exploatările în perioada stării de urgență via Covasnamedia.ro

Publicarea acestor informații vine în contextul în care organizațiile de protecția mediului, printre care și Agent Green, au tras semnale de alarmă cu privire la exploatările forestiere care se fac masiv în perioada stării de urgență.

Citeste si...  Vezi care sunt canalele de raportare pentru Avertizorii de Integritate

ONG-ul a lansat și o petiție, adresată Guvernului, prin care cere suspendarea exploatărilor pădurilor și vânătorii în perioada stării de urgență generată de COVID-19, care a strâns peste 33.500 de semnături de susținere.

Ministrul a precizat, într-o altă postare, că numărul avizelor de transport primare (cu lemn de pădure) a scăzut cu 17% în martie 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Însă Agent Green punctează că „în prima săptămână de când s-a declarat starea de urgență și de când s-au redus controalele și Garda Forestiera a intrat in online (…) s-a înregistrat un record absolut față de oricare dintre ultimii 5 ani. Or, ministrul face o comparație doar cu anul 2019 la nivelul întregii luni martie. Dar în anul 2020 luna martie a fost una cu ploi și ninsori, solul fiind îmbibat cu apă și exploatările forestiere nepermise în asemenea condiții”, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a ONG-ului.