Gazprom reia exporturile de gaze naturale spre Italia prin Austria / Prețul gazelor pe bursă continuă să scadă

1
gaze gazoduct

Grupul rus Gazprom a anunţat miercuri că va relua exporturile de gaze naturale spre Italia, după ce a reuşit să soluţioneze o dispută cu organismele de reglementare din Austria privind tranzitul gazelor naturale, transmite Reuters.

 

Anunţul este o veste bună pentru Italia, al doilea mare client european al Gazprom după Germania, care este mai dependentă decât majoritatea ţărilor europene de gazele naturale pentru funcţionarea centralelor sale electrice.

Gazele ruseşti sunt responsabile în prezent pentru aproximativ 10% din importurile Italiei, în scădere faţă de 40% înainte de războiul din Ucraina, în timp ce ponderea gazelor naturale venite din Algeria şi ţările nordice a crescut, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.

Vezi și Preţul gazelor naturale în Europa a coborât până la 197 de euro pentru un Megawatt-oră

„Gazprom şi partenerii săi italieni au găsit o soluţie cu privire la formatul interacţiuni în condiţiile modificărilor de reglementare introduse de Austria la finele lunii septembrie”, a informat Gazprom într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram. „Autoritatea de reglementare din Austria şi-a semnalat disponibilitatea de a confirma nominalizările de transport venite de la Gazprom Export, ceea ce permite reluarea livrărilor de gaze ruseşti pe teritoriul Austriei”, a adăugat grupul energetic controlat de statul rus.

Imediat după acest anunţ, cotaţiile de referinţă la gaze în Europa au coborât la cel mai redus nivel din ultimele două luni şi jumătate, în condiţiile în care reluarea livrărilor de gaze spre Italia reduce necesitatea pentru Europa să găsească surse alternative de aprovizionare cu gaze pe termen scurt. În jurul orei 6.50 GMT, la hub-ul TTF din Ţările de Jos cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 3% până la 157 de euro pentru un Megawatt-oră.

Chiar dacă în prezent preţurile la gaze sunt la jumătate faţă de maximele istorice atinse în luna aprilie, ele sunt de aproape opt ori mai mari decât media din ultimul deceniu, un nivel care este considerat nesustenabil de către cea mai mare parte a economiei europene.

Octombrie cald taie prețul gazelor naturale

După mai multe zile de scădere, prețul gazelor naturale cu livrare spot coboară sub nivelul de 120 de euro/MWh. Prețul pentru lunile viitoare scade și el, dar nu a ajuns atât de jos, s-a oprit la aproximativ 160 de euro/MWh.

Prețul gazelor a scăzut la mijlocul zilei trecute chiar și  sub 100 de euro, dar ziua s-a închis cu 20 de euro mai sus. Se presupune că prognozele pentru luna octombrie mai caldă decât s-a anticipat a generat acest trend.

Vezi și De la 1 octombrie, România va primi gaze din Azerbaidjan prin Grecia și Bulgaria

În plus, operaționalizarea conexiunii numită Coridorul Vertical care aduce gaze din Azerbaijan prin Grecia, Bulgaria către România reduce semnificativ presiunea generată de lipsa gazului rusesc.

Estimările arată că prețul ar putea scădea și în următoarea perioadă.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele