Gelu Voican Voiculescu dă vina pe Iohannis pentru punerea sub acuzare: Președintele a spus că nu e vremea istoricilor, ci vremea procurorilor

0

Gelu Voican Voiculescu, inculpat vineri  în Dosarul Revoluției, l-a acuzat vineri pe președintele Klaus Iohannis că ar fi ordonat punerea sa sub acuzare în dosarul Revoluției.

Procurorii au dat curs unei directive care a venit clar din partea președintelui Iohannis, care a spus că oameni care au mâinile pătate de sânge sunt în libertate și că nu e vremea istoricilor, ci vremea procurorilor”, a declarat Gelu Voican Voiculescu într-o intervenție telefonică în direct la un post de știri.

”Nu am ce să-mi reproșez. Am fost un om care a ieșit în stradă și nu aveam nicio autoritate să dau ordine sau să mă angajez în acțiuni militare. Procesul e o răzbunare politică și e trist și dureros că Revoluția să fie utilizată ca armă politică”, a mai spus el.

Întrebat despre moartea celor 860 de oameni după fuga cuplului Ceaușescu, Voiculescu a susținut că vinovații de aceste crime sunt fidelii fostului dictator, ”oameni în slujba fostului regim care au acționat de frică”.

”Când au aflat că au fost executați, s-au simțit ușurați și au lepădat armele, s-au amestecat printre noi și și-au văzut de treabă. A spune că i-am omorât noi e o blasfemie. Este o revanșă a foștilor comuniști și a urmașilor lor”, a mai susținut el.

În ceea ce privește acuzațiile pe care i le aduc procurorii, și anume că a participat la crearea unei diversiuni și a dezinformat populația, Gelu Voican Voiculescu a răspuns: ”Cuplul Ceaușescu nu merita executat? Revoluția de aia s-a făcut, ca să-i înlăture pe cei doi. Acum ne pare rău? O revoluție nu e un act galant, e o ruptură, o discontinuitate. Am dat curs unui deziderat unanim, o întreagă populație dorea moartea celor doi”.

Parchetul General anunță într-un comunicat că procurorii militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale faţă de inculpaţii Ion Iliescu (membru și președinte al C.F.S.N.), Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. și fost vice prim-ministru al Guvernului României), Iosif Rus (fost comandant al Aviației Militare) și Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru CFSN), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor contra umanităţii. Prin punerea în mișcare a urmăririi penale suspecții au deveni inculpați, aceasta fiind o fază premergătoare trimiterii în judecată.

Gelu Voican Voiculescu a fost unul dintre participanții activi la evenimentele din timpul Revoluției din decembrie 1989. El a participat ca delegat al Frontului Salvării Naționale, alături de Victor Atanasie Stănculescu și de Virgil Măgureanu, la procesul intentat lui Nicolae Ceaușescu din 25 decembrie 1989 și la execuția liderului comunist. Tot el s-a ocupat și de înhumarea soților Ceaușescu.

După Revoluția din decembrie 1989, el a deținut funcția de viceprim-ministru în primul guvern provizoriu și responsabil cu controlul serviciilor secrete (28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990).

Printr-un decret semnat în 26 decembrie 1989 de către Ion Iliescu, Direcția Securității Statului era trecută în componența Ministerului Apărării Naționale. În data de 31 decembrie 1989, imediat după arestarea gen. Iulian Vlad și a apropiaților acestuia, președintele CFSN, Ion Iliescu, l-a numit pe Gelu Voican Voiculescu, la acea dată viceprim-ministru în Guvernul provizoriu, în funcția de comandant al structurilor fostului „Departamentul al Securității Statului”.

Citește și Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare pentru crime contra umanității în dosarul Revoluției

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele