George Ristea, președinte APRIA: „Riscul de a rămâne fără apă potabilă este minim în România”

0

România este una dintre cele mai bogate țări din Europa când vine vorba de rețeaua de apă. Cu toate acestea,  poluarea și seceta cauzată de încălzirea globală ar putea duce la o criză iminentă de apă, deoarece rețeaua hidrografică este slab dezvoltată. 

„Probabilitatea unui astfel de scenariu în România ar însemna un dezastru. Un guvern incapabil să rezolve problemele majore ale populației cauzate de secetă, ar duce la un declin social și la migrare în masa. Prin politicile guvernamentale poate fi crescut artificial pretul apei, prin introducerea de taxe (nejustificate), situație care poate îngreuna exploatarea resurselor de apă, ceea ce duce la limitarea accesului la această resursă pentru o largă parte a populației.  De aceea, va trebui sa ne adaptăm, adică să evaluam punctele vulnerabile și să acționam în vederea reducerii riscurilor,” susține George Ristea, director comerial Apa Calipso şi președinte al Asociaţiei Producătorilor din Industria Apei (APRIA).

Reprezentantul APRIA afirmă, de asemenea că infrastructura nu a fost îmbunătățită și astfel pierderile de apă sunt masive, seceta poate fi deosebit de gravă și, în consecintă, raționalizarea apei pe durata anilor de secetă va deveni o realitate a vieţii cotidiene. Populația cu venituri sub medie nu va avea suficiente resurse încât să plătească scumpirea apei, ceea ce va duce la un alt decalaj social.

Acest scenariu va avea un impact major asupra companiilor producătoare de băuturi, asupra economiei în general și asupra vieții sociale. Multe dintre companiile mici și mijloci vor închide porțile, iar somajul va crește semnificativ. Un număr tot mai mare de companii încearcă să se adapteze la costurile ridicate ale apei și la rezervele deficitare.

„Companiile sunt nevoite să cheltuie sume uriașe pentru a îmbunătăţi sistemele de gestionare, conservare şi colectare a apei. Din acest motiv am înfiintat Asociația Producătorilor din Industria Apei (APRIA), pentru a sprijini industria la nivel național prin participarea activă la programele legislative și pentru a facilita o mai bună comunicare între administratia publică si mediul de afaceri din domeniu, beneficiarul direct fiind populația”, mai afirmă George Ristea.

România are în jur de 2.500 de izvoare de apă care ar constitui, potrivit unor estimări, circa 60% din apele minerale ale Europei, plus resurse de suprafaţă. Din acest motiv, doar în situaţii extreme România ar putea să ajungă în situația de a rămâne fără apă potabilă/menajeră.  „Avem un sistem de gospodărire a apelor bun, avem specialiști în domeniu, iar riscul de a rămâne fără apa potabilă este minim în România. Apa Calipso investește anual sume considerabile pentru a asigura accesul populației la o apă potabilă de calitate, la un preț mic și în cantitate suficientă,” este de părere Ristea.

De asemenea, în opinia lui George Ristea schimbarea climei influentează viața noastră, a tuturor. Resursele de apă sunt esenţiale pentru dezvoltarea umană şi economică în general, însă este cert faptul că schimbările climatice își vor intensifica atât frecvenţa, cât și gravitatea. Asistăm în ultimii ani la fenomene meteorologice extreme, iar oamenii de știință trag semnale de alarma în acest sens.

Cu toate acestea, schimbările climatice din ultimii ani au afectat volumul rezervelor de apă. Analiza privind adaptarea la schimbările climatice se concentrează mai ales asupra problemelor legate de rezervele de apă, în special pentru a reduce consecintele secetei. Rizea afirmă că „ în acest moment nu exista riscul penuriei de apă în România, însă trebuie adoptate politici pentru căutarea de noi resurse”.

Comisia Europeana dezvoltă tot mai multe proiecte și are ca obiectiv major identificarea de soluţii practice privind problema deficitului de apă şi a fenomenului de secetă în Europa.  Deficitul de apă va deveni un subiect mai important decât schimbările climatice deoarece reprezintă un pericol mai mare decât încălzirea globală.

Vânzările de apa îmbuteliată, la nivel global, au crescut mult în ultimi ani, iar acest trend este cunoscut și în România.  Reprezentantul Apa Calipso afirmă, de asemenea că „Dorința românilor de a adopta un stil de viața sănătos a făcut ca în ultimi ani consumul de apă de izvor să crească semnificativ. Din acest motiv întreaga echipa Apa Calipso este preocupată zinic de respectarea calitații apei de izvor comercializată, în conformitate cu normele și standardele de calitate și siguranța alimentară.

Citește și Poliția nu îl amendează pe Dragnea pentru că a circulat fără ITP şi scapă si fiul său

Mai mult, fără ca legea să o ceară, Calipso a investit în echipamente de ultimă generație prin care a dotat laboratorul de analize specifice în care sunt testate toate loturile de apa de izvor Apa Calipso comercializate, pentru a răspunde așteptărilor populației. Românii sunt din ce în ce mai instruiți când vine vorba de calitatea apei pe care o consumă. Constatăm că dincolo de conținutul de diverse minerale, consumatorii români urmăresc pH-ul apei, caută ape cu acest coeficient cât mai aproape de cel al corpului uman, adica pH 8.0. ”

 

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele