Germania are cea mai mare inflaţie din ultimii 30 de ani

0
germania

Pentru anul trecut, inflaţia a fost de 3,1%, acesta fiind cel mai înalt nivel de după căderea Zidului Berlinului, conform Oficiului german pentru Statistică, iar majorările de preţuri generează, potrivit unui sondaj, riscuri financiare grave pentru categoriile vulnerabile.

Statul german a atins cel mai înalt nivel al inflaţiei în decembrie 2021, +5,3%, dar media pe anul 2021 a fost de 3,1%, a comunicat Oficiul pentru Statistică, citat de publicaţia „Die Zeit”.

Este cel mai înalt nivel al inflaţiei de după anul 1993, când creşterea a fost de 4,5%.

Creșterea tarifelor la energie şi la alimente, în contextul pandemiei, a fost principalul factor de amplificare a inflaţiei în al doilea semestru al anului trecut. Tarifele la energie s-au mărit cu 10,4%, tot anul trecut.

Toate categoriile defavorizate sunt afectate grav de creșterea preţurilor produselor de consum şi serviciilor esenţiale. Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul „YouGov” citat de publicaţia „Die Welt”, 17% dintre cetăţenii germani care au venituri cumulate ale famiiilor sub 2.500 de euro pe lună fac faţă cu greu cheltuielilor curente, iar 44% dintre cetăţenii germani sunt „foarte neliniştiţi” de instabilitatea financiară din acest moment.

Creşterea puternică a inflaţiei generează nelinişte pentru multe categorii de cetăţeni. Cheltuieile de consum, energia, carburanţii s-au scumpit, iar veniturile nu au ţinut pasul cu scumpirile. Scad şi rezervele financiare, întrucât conturile de economisire îşi pierd valoarea din cauza inflaţiei„, atrage atenţia un director din Postbank, Marco Bargel.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele