Google, Youtube și alte platforme au dreptul de cenzură în SUA

0

Giganţii tehnologici precum Google au toată libertatea să elimine materiale de pe platformele lor de internet, fără ca asta să contravină Constituţiei SUA, conform unei sentinţe pronunţate miercuri de un tribunal din statul american California, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

Decizia Curţii de Apel din San Francisco respinge plângerea unei instituţii media conservatoare, PragerU, care a acuzat YouTube că a încălcat primul amendament al Constituţiei, ce reglementează în special libertatea de expresie şi a presei.

Acest articol din Constituţie se aplică instituţiilor guvernamentale, dar nu şi entităţilor private. Or, în ciuda celor două miliarde de utilizatori lunar, YouTube, proprietate a Google, „rămâne un forum privat, nu un forum public supus examinării justiţiei în virtutea primului amendament”, precizează Curtea de Apel.

De partea cealaltă, PragerU a susţinut că Google a încălcat legea limitând „în mod arbitrar” accesul la anumite dintre video-urile sale despre subiecte variate precum „diferenţele bărbat-femeie” sau „chestiuni ecologice”.

 

Această instituţie media conservatoare a afirmat că video-uri similare postate online de media mai liberale nu au fost supuse aceluiaşi tratament

 

Platforma YouTube a salutat decizia Curţii de Apel de a confirma sentinţa din prima instanţă.

„Produsele Google nu fac discriminare politică”, a declarat un purtător de cuvânt al YouTube, Farshad Shadloo, într-un comunicat transmis AFP.

„Luăm toate precauţiile când ne concepem produsele şi aplicăm procedurile fără a ţine cont de orientări politice”, a dat el asigurări.

La rândul său, PragerU a transmis că va merge mai departe. „Decizia este, bineînţeles, dezamăgitoare, dar nu vom abandona lupta şi vom continua să atragem atenţia public asupra cenzurării ideilor conservatoare de către giganţii tehnologici”, a afirmat responsabilul cu marketingul al PragerU, Craig Strazzeri.

Directoarea generală a acestei instituţii media, Marissa Streit, a deplâns faptul că instanţa de apel din San Francisco „se teme de asemenea de Goliat, Google”.

Citește și: Orban a invitat Google să deschidă birou în România

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele