GreenTech Film Festival, picătura eco într-un ocean de poluare

0
GreenTech Film Festival

S-a încheiat şi primul festival carbon neutru din România, GreenTech Film Festival. Pe 12 octombrie, la Cinema Elvira Popescu, au avut loc ultimele proiecţii de film din cadrul festivalului, eveniment care s-a remarcat prin trei premiere, nu doar cinematografice dar şi ecologice.   

Primul festival carbon neutru din România

Se poate aşa ceva într-o societate consumeristă, iubitoare de ambalaje şi neobişnuită să recicleze? Se pare că da. La scară mică dar…este un început! Pentru atingerea acestui scop, organizatorii festivalului, Agenţia Image Factory, au urmărit îndeplinirea a două obiective importante: reducerea emisiilor posibile și compensarea emisiilor inevitabile de gaze cu efect de seră. Realizarea acestor obiective s-a urmărit atât în cadrul organizării propriu-zise a festivalului, cât și în activitățile necesare pentru realizarea filmului documentar 10 (ZECE) care a fost prezentat în premieră în deschiderea festivalului.

Pentru reducerea emisiilor posibile, s-au aplicat următoarele măsuri: folosirea cartonului și a hârtiei din materiale reciclabile, eliminarea tuturor materialelor printate, folosirea produselor locale pentru serviciile de catering, eliminarea ambalajelor de tipul plastic, PET sau metal și încurajarea invitaților și a publicului larg de a folosi bicicleta sau mijlocul de transport în comun pentru deplasarea către sala de cinema.

Pentru realizarea filmului documentar, deplasările au fost făcute cu mașini electrice. Ca urmare, s-a obţinut o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de 270.9 kgCO2e.

Pentru a fi 100% un festival carbon neutru, reducerea emisiilor a fost completată de compensarea cantităților inevitabile CO2 sau a amprentei de carbon. Această compensare s-a realizat prin susţinerea unui proiect local de energie regenerabilă, achiziționând credite de carbon corespunzătoare impactului asupra mediului.

Lansarea filmului documentar romanesc – “10 (ZECE)”

Este primul documentar care prezintă exemple de bune practici din antreprenoriat social, educaţie, agricultură, tehnologie verde. “Proiectul 10 (ZECE) constă într-o serie de documentare ce prezintă soluţii şi programe existente în Romînia, în spatele cărora stau oameni a căror poveste merită povestită. 10 (ZECE) prezintă o societate româneasca aflată în schimbare despre care nu aflăm din canalele media clasice.  De aceea am dorit ca documentarele sa fie disponibile online, gratuit, după încheierea festivalului”, Nicoleta Talpeş, organizatorea GreenTech Film Festival.

GreenTech Film Festival

Documentare româneşti în premieră

Pe lângă noutatea de a fi primul festival cu amprentă 0 de carbon, organizatorii au rulat în premieră documentare româneşti care prezintă curentul de permacultură, un mod de agricultură sustenabilă: „În căutarea grădinii perfecte”, „Agroechology” sau „Avize pentru soare”.

Din programul GreenTech Film Festival a facut parte şi conferinţa „Cum poate ajuta tehnologia în dezvoltarea soluţiilor sustenabile?” la care au participat experţi în ştiinţă, tehnologie şi ecologie din România şi Franţa şi care au încercat să ofere un răspuns la subiectul central al conferinţei: „Energie regenerabilă şi stocarea energiei: apă, CO2 şi soare. Maşini electrice. Case solare” şi „Dezvoltarea de soluţii pentru agricultură sustenabilă”.

A fost şi un festival dedicat educaţiei, de aceea s-a organizat o serie de ateliere dedicate celor mici despre reciclare, ecologie, tehnologie, ştiinţă sau robotică susţinute de parteneri ai proiectului: Asociația Alucro, HuBS.

GreenTech Film Festival

„Prin GreenTech Film Festival am dorit să arătăm lumii că există şi o altă Românie, că sunt oameni cărora le pasă de ce se va întâmpla în viitor şi care iau măsuri. Nu sunt acţiuni mediatizate şi promovate, de aceea am vrut să fim acel instrument care să aducă aceşti oameni şi proiectele lor în atenţia publicului românesc dar şi străin”, Nicoleta Talpeş, organizatoarea GreenTech Film Festival.

Citeşte şi: GreenTech Film Festival, primul festival de film care… nu poluează

GreenTech Film Festival a fost organizat de Media Image Factory, cu o experiență de 10 ani în dezvoltarea și comunicarea proiectelor sociale, Asociaţia ECOTIC, Institutul Francez, cu sprijinul Every Can Counts România, IBM şi UPC, Discovery Channel, Revista Știință și Tehnică, dar și al altor parteneri. Mai multe detalii despre filme şi ateliere sunt disponibile pe site-ul www.greentechfilmfestival.ro şi pe pagina de Facebook GreenTechFilmFestival.

Deplasarea cu mașinile electrice a fost posibilă cu sprijinul: BADSI, BMW Romania, Renault România.

Primul Festival Zero Carbon din România a fost posibil cu sprijinul: Asociația Zero CO2.

Mașina oficială a festivalului: Nissan Leaf – cea mai vândută mașină electrică din lume!

Website-ul festivalului a fost realizat cu sprijinul: Undesigned.

Folosirea produselor de catering locale a fost posbilă cu sprijinul: Aqua Carpatica, Cofetăriile Delice.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele