Guvern: Până la finele anului România să nu depăşească un deficit de 10% din PIB

Alocăm mare atenţie proiectelor, în special Sibiu-Piteşti, Centura Capitalei, dezvoltarea Portului Constanţa şi a Aeroportului Otopeni

0

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a declarat că Executivul speră ca până la finele anului România să nu depăşească un deficit de 10% din PIB şi, în paralel, pregăteşte un amplu program de relansare a economiei printr-o serie de măsuri care vizează atât investiţii publice, dar şi sprijinirea companiilor private.

 

El a participat, miercuri, la o dezbatere online organizată de Organizaţia Oamenilor de Afaceri Liberali, intitulată „IMM Invest şi Proiectele strategice ale Guvernului României în sectorul energetic”.

„De la problema asta cu COVID avem multe lucruri pe care trebuie să le restartăm în perioada următoare, să ne obişnuim cu situaţia şi să relansăm economia. (…) Contracţia economică despre care se discută în momentul de faţă ajunge undeva, mă rog, deficitul în PIB este estimat în momentul de faţă la 8%, dar probabil că Uniunea Europeană ne va da la 9%, noi sperăm ca până la sfârşitul anului să nu depăşim 10% din PIB”, a declarat Antonel Tănase.

Secretarul general al Guvernului a făcut o trecere în revistă a măsurilor luate până acum de Guvern pentru sprijinirea economiei, a firmelor şi angajaţilor, menţionând, între altele, amânarea plăţii ratelor la bănci şi la utilităţi.

Cât va costa o mască de protecție în România după 15 mai

„Guvernul pregăteşte un pachet de relansare economică, începând de la industriile pe care le ştim, auto, IT, sectorul construcţiilor, domeniul agricol (…) Avem în vedere, aşa cum am spus, în sectorul construcţiilor introducerea unor facilităţi fiscale pentru relansarea sectorului, urmează să fie anunţate de Guvern în perioada următoare, un fond de investiţii care este pregătit, de asemenea, de Guvern, pe modelul polonez, un model care a dat rezultate foarte bune. (…) De asemenea, în domeniul infrastructurii alocăm mare atenţie proiectelor, în special Sibiu-Piteşti, Centura Capitalei, dezvoltarea Portului Constanţa şi a Aeroportului Otopeni”, a precizat Tănase.

S-a referit şi la proiectele implementate prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, instituţie aflată în coordonarea SGG, în colaborare cu STS, de sprijin al autorităţilor şi cetăţenilor în combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Secretarul general al Guvernului a vorbit şi despre o serie de măsuri în ce priveşte relansarea activităţilor de investiţii la Transgaz şi la Transelectrica, menţionând, între altele, continuarea lucrărilor la gazoductul BRUA, faza I, şi finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a gazoductului Ungheni-Chişinău.

Tot în domeniul gazelor naturale, el s-a referit şi la proiectul privind HUB-ul gazier care urmează să funcţioneze în România, printr-o cooperare a Transgaz cu CEGH din Austria.

Secretarul general al Guvernului a adăugat că Transelectrica a continuat investiţiile în reţea.

„În esenţă, e vorba de un inel de transport al energiei electrice, dacă vi-l puteţi imagina la scara întregii ţări, şi au fost investiţii în cluster-ul liniei electrice de înaltă tensiune de la Cernavodă-Stâlpu, de asemenea, cel de la Porţile de Fier-Reşiţa-Timişoara-Săcălaz-Arad, etapa I, Porţile de Fier-Reşiţa, retehnologizare staţiei electrice de transformare de la Domneşti, de asemenea staţia electrică de transformare de la Ungheni”, a precizat Tănase.

Secretarul general al Guvernului a punctat că este un început al măsurilor avute în vedere.

„Deci, practic, în perioada următoare vom asista la o serie de măsuri (…) Setul de măsuri pe care-l pregătim şi care va intra în vigoare începând cu 15 mai este doar începutul şi, practic, săptămânal, la fiecare şedinţă de Guvern vom aduce noi şi noi măsuri, astfel încât, de la injecţie de capital în programe, măsuri fiscale, măsuri de debirocratizare, măsuri de digitalizare, să ne adaptăm la noua situaţie şi să creăm o nouă economie în contextul actual”, a mai declarat Antonel Tănase.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele