Guvernul a majorat deficitul pe 2019 la 4,4% din PIB față de 4,3%

0

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că deficitul bugetar estimat prin rectificarea bugetară  a fost majorat de la 4,3 la 4,4% în urma apariției unor cheltuieli suplimentare la Ministerele Educației și Sănătății.

 

Astfel, în varianta finală a rectificării a fost prevăzută plata a 400 de milioane de lei pentru concediile medicale ale personalului din Sănătate și încă 200 de milioane pentru medicamente.

La Ministerul Educației au fost prevăzute 460 de milioane pentru achitarea diferențelor salariale prevăzute de legea L85/2016. Sunt plăți restante pentru 2018 și 2019 pentru universitățile de stat.

Și Ministerul Muncii a primit bani în plus față de varianta pusă în dezbatere publică. La pensii au fost prevăzuți 585 milioane lei pentru plata pensiilor pe decembrie, dar au fost adăugați încă 40 de milioane după recalcularea pensiilor a peste 5.685 de persoane.

De asemenea, guvernul Orban a alocat 70.000.000 lei pentru programul Tomata, deoarece banii nu erau incluși în buget.

”Sumele au fost alocate prin rectificare pentru că nu existau în buget deși programele existau și doar au fost ignorate de guvenrul precedent. Această practică de a ascunde sub preș gunoiul, de a arunca facturile în viitor se oprește în acest moment. Rectificarea arată cum este Rom lăsată de PSD. Trebuie să ne asigurăm că nimeni nu are de suferit dintre cei care trebuie să priimească bani din partea statului”, a declarat Florin Cîțu.

Acesta a spus că rectificarea nu ține seama de economiile obținute prin reducerea numărului de ministere deoarece procesul nu a fost finalizat. Astfel,  ministerele au încă în dezbatere publică hotărârile de guvern pentru reorganizare.

”Rectificarea a fost făcută pe structura guvernului vechi. Pentru anul viitor prevedem un buget de 3,5%, sunt sigur că această îmbunătățire va veni și din restructurarea Guvernului”, a mai spus Cîțu.

Citește și: Florin Cîțu: Îmi asum un deficit de 3,5% din PIB pentru 2020

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele