Guvernul a aprobat cifrele de şcolarizare în învăţământul de stat pentru anul şcolar/universitar 2017-2018

0
- Reclama -

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar şi cel universitar 2017/2018, cifra de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar fiind menţinută la acelaşi nivel ca în 2016-2017, dar cu unele realocări.

”În ceea ce priveşte cifra de şcolarizare totală pentru învăţământul preuniversitar, aceasta se menţine la nivelul celei aprobate pentru anul şcolar precedent, cu mai multe realocări, printre care: suplimentarea cu 10.000 de locuri pentru învăţământul obligatoriu, nivel primar; suplimentarea cu 1500 de locuri pentru învăţământul obligatoriu cu frecvenţă redusă – nivel primar şi gimnazial şi programul educaţional «A doua şansă», inclusiv pentru cel organizat în penitenciare; suplimentarea cu 1000 de locuri pentru învăţământul profesional; suplimentarea cu 500 de locuri pentru învăţământul special, educaţie timpurie; suplimentarea cu 2000 de locuri pentru învăţământul special, nivel primar şi gimnazial; suplimentarea cu 650 locuri pentru învăţământul special, nivel profesional”, informează Guvernul.

În schimb, au fost diminuate unele cifre de şcolarizare, cum ar fi cele de la învăţământul liceal cu frecvenţă la zi, frecvenţă seral şi frecvenţă redusă.

Totodată, Executivul a aprobat locurile şi granturile de studii în învăţământul superior: 62.000 – studii de licenţă; 35.600 – studii de master; 3000 – studii de doctorat; 4000 – rezidenţiat.

O parte dintre aceste locuri sunt alocate tinerilor de origine română din ţările învecinate, din diaspora sau pentru cetăţeni străini, în conformitate cu îneţelegeri bilaterale la care este parte statul român. ”De asemenea, sunt perpetuate facilităţile şi locurile distincte pentru tinerii romi care doresc să urmeze învăţământul preuniversitar liceal, profesional sau postliceal, precum şi instituţii de învăţământ superior, incluzând masterate şi doctorate”, precizează biroul de presă de la Palatul Victoria.

- Reclama -

De asemenea, o hotărâre de Guvern separată a aprobat domeniile şi programele de studii de master, în conformitate cu propunerile făcute de către universităţi şi cu angajamentele asumate de România în cadrul Strategiei Europa 2020 şi cu recomandările Cadrului strategic de cooperare în domeniul educaţiei şi formării profesionale ET 2020.

”Pentru următorul an universitar sunt stabilite 75 domenii de studii universitare de master cu 2745 programe de studii în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi 40 domenii de studii universitare de master cu 328 programe de studii în instituţiile de învăţământ superior particulare acreditate”, informează sursa citată.

Au fost acreditate 43 de programe de master noi, iar altele 41 au intrat în lichidare la cererea universităţilor.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele