Guvernul ar vrea să suspende plățile către Pilonul II în a doua jumătate a anului

Informateca

Potrivit Mediafax, programul legislativ al Guvernului pe 2018 include un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie – 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Ca efect, contribuţiile CAS „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 – 31.12.2018”, în condițiile în care, în prezent, din sumele CAS pentru sistemul pensiilor administrate de stat se direcţionează automat 3,7% către Pilonul II, în scădere de la 5,1% anul trecut.

De asemenea, proiectul prezentat de Mediafax, prevede „o contribuţie a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuţie care „creşte anual până la 125 de lei în anul 5” şi va fi „dedusă din impozitul pe venit”.

La aceasta se va adăuga şi o contribuţie a angajatorului „egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi)”, se mai arată în documentul guvernamental.

Deficitul bugetului de pensii

Deficitul bugetului de pensii e de circa 3,5% din PIB, în jur de 28 de miliarde de lei, iar în condițiile în care pensiile au crescut și cresc în continuare, deficitul se va adânci. De aceea de la apariția actualei puteri se tot vorbește despre un atac la Pilonul II de pensii, administrat privat, unde s-au acumulat circa 9 miliarde de euro, bani la care administrația publică privește cu jind.

Și reducerea viramentelor către Pilonul II, de la 5,1%, la 3,7% din 2018, an în care ar fi trebuit să ajungă la 6%, este motivată tot de acoperirea parțială a deficitului bugetului de pensii.

Citeste si...  Microsoft atacă Google – vrea să atașeze aplicația ChatGPT la motorul de căutare Bing

Ca atare, deși momentan e în stadiul de proiect, n-atr fi deloc exclus ca din iulie Pilonul II să nu mai primească nici un ban din Pilonul I, iar acesta să fie un al doilea pas, după reducerea viramentelor, până la naționalizarea totală a Pilonului II.

Asta deși, problema deficitului bugetului de pensii nu va fi rezolvată decât pe termen scurt. Deși numărul de angajări noi crește, e greu de crezut că angajații prin contribuțiile lor vor reuși să acopere costurile cu pensiile în anii care urmează, mai ales că și numărul de pensionari și pensiile acestora cresc, iar recent stabilitele pensii speciale pârjolesc bugetul de pensii.

Sursa: Guvernul ar vrea să suspende plățile către Pilonul II în a doua jumătate a anului


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *