Guvernul Dăncilă nu susține candidatura lui Koveși pentru funcţia de procuror european

0

Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european. MAE pregăteşte un punct de vedere neutru, pe motiv că România deţine preşedinţia Consiliului UE, deci ar fi incorect să facă lobby la Bruxelles pentru un candidat român. „E o ipocrizie. E şansa României de a obţine prima funcţie importantă în UE“, ripostează unul dintre diplomaţii cu vechime în MAE.

Pentru a nu părea anti-român, Guvernul Dăncilă a găsit soluția neutralității, însă guvernele altor state își susțin puternic punctele de vedere cât timp sunt la cârma Consiliului UE. Motivul pentru care Guvernul Dăncilă și ministrul Toader nu o vor pe Koveși Procuror European este mai mult decât evident. Odată ajunsă în funcția de șef al procurorilor europeni, Koveși poate interveni de la cel mai înalt nivel pentru a opri schimbările legislative pro-politicieni penali, chiar ar putea demara proceduri specifice pentru a aduce în țară fugari precum Popoviciu, Schwartzenberg etc.

Guvernul va trebui să susţină la Bruxelles un punct de vedere oficial privind candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef european. Conform procedurii, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va formula mandatul cu care România va merge în Consiliul UE, acolo unde se va decide numele viitorului şef al Parchetului European. Toader a anunţat în primă fază că-i va avertiza pe miniştrii de Justiţie din UE cu privire la „abuzurile“ comise de Kovesi ca şef al DNA.

Citește și Toader și Doina Pană o atacă pe Koveși la UE

Toader a pasat răspunderea către premeierul Viorica Dăncilă. Întrebat care va fi mandatul oficial al Guvernului în cazul Kovesi, Toader a răspuns: „Credeţi că eu mă pot substitui în a răspunde în locul Guvernului şi primului-ministru? Categoric, nu. Eu, cel mult, pot fi consultat, pot exprima un punct de vedere, dar ambasadorul român la Bruxelles va primi un mandat de la Guvern, prin doamna prim-ministru şi nu prin ministrul Justiţiei”.

Citește și Puiu Popoviciu rămâne cu pedeapsa de 7 ani închisoare, ÎCCJ respinge contestaţia în anulare

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele