Guvernul mai revoluționează o dată Codul Fiscal. Scad taxe, cresc taxe, se schimbă impozitarea multinaționalelor

Informateca

Guvernul a anunțat prin vocea câtorva miniștri că se vor introduce modificări în Codul Fiscal, care a fost atât de torturat anul acesta, că n-ar fi exclus să zacă pe undeva pe un birou, plin de sânge.

Astfel, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, spune că salariul minim pe economie se va majora de la 1.450 la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018. Aceasta ar fi prima modificare.

„Va propunem o hotărâre de guvern în primă citire prin care salariul minim brut pe țara să crească la 1.900 de lei,. de la 1 ianuarie 2018 astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de reîntoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare care era de 1.550 lei de la 1 ianuarie 2018”, spune Olguța Vasilescu.

Aceasta a prezentat și un proiect de ordonanța de urgență prin care indemnizația minima de creștere a copilului crește la 1.250 lei față de 1.233 lei în prezent, tot de la 1 ianuarie 2018. Mai mult, indemnizația de creștere a copilului nu va mai fi raportată pe viitor la salariul minim ci la indicele social de referință, care este azi 500 de lei, iar indemnizația minimă va fi de două ori și jumătate din acest indice.

Crește pensia minimă, se amână venitul minim de incluziune

Introducerea venitului minim de incluziune se amâna cu un an, până la 1 aprilie 2019 din motive tehnice. Adică programul informatic nu este pregătit, iar primarii au solicitat amânarea.

Pensia minimă va crește și ea la 640 lei de la 1 iulie 2018, când se va majora și punctul de pensie la 1.100 lei.

Citeste si...  Agent Green: În România s-a consumat într-un an mai mult lemn de foc pentru încălzire decât întreaga producție națională legală

De asemenea, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat că cea mai mare parte a contribuțiilor plătite acum de angajator vor trece în sarcină angajatului, ceea ce înseamnă că din salariul brut de 1.900 de lei vor fi plătite toate contribuțiile sociale.

Același ministru spune că impozitul pe salarii și pe alte categorii de venituri va scădea de la 16% la 10%.

„Impozitul pe venit scade de la 16%, la 10% pentru veniturile salariale si pentru alte venituri: pensii, chirii, dobinzi, activit agricole, venituri independente, drepturi de autor. Vor crește cu 60% deducerile pensonale pentru românii cu venituri mici”, susține Ionuț Mișa.

Taxa de solidaritate devine contribuția asiguratoare pentru muncă

Cum guvernul vrea să mute contribuțiile de la angajator la angajat, angajatorii vor plăti, tot de la 1 ianuarie 2018, o taxa de 2,25%, denumită contribuția asiguratoare pentru muncă.

„Contributiile rămase în sarcina angajatorului respectiv 2,75%, dupa transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale”, explică ministrul de Finanțe.

Astfel, spun guvernanții, contribuțiile se vor reduce de la 9 la 3. CAS (pensie) plătită pentru salariat, CASS (sănătate) plătită pentru salariat, și contribuția asigurătoare pentru muncă suportată de angajator.

Tor Mișa, a anunțat că scad contribuțiile la pensie pentru condiții speciale sau deosebite de muncă: CAS pentru condiții deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29%, iar CASS pentru condiții speciale de muncă scade de la 36,3% la 33%.

„O altă măsură din Codul Fiscal: românii cu activități independente nu vor mai plăți contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități, ci calculate la nivelul salariului minim pe economie”, arată Ionuț Mișa.

Se reduc contribuțiile pentru Pilonul II de pensii

Lia Olguța Vasilescu a susținut și că, începând cu anul viitor, contribuția pentru Pilonul II de pensii scade de la 5,1% în prezent la 3,7%, dar spune că această măsură nu va afecta valoarea nominală din prezent.

Citeste si...  Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 2,5%

„Suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II de pensii va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară că urmare a creșterii salariului brut cu 20%”, explică ministrul Muncii.

Cu ochii pe optimizarea fiscală a multinaționalelor

Ionuț Mișa a mai anunțat și faptul că că România va implementa, începând cu 2018, directiva europeană pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale, astfel încât firmele care evitau plata taxelor nu vor mai putea face acest lucru.

„Odată cu introducerea acestei directive, se va impune o deducere limitată a dobânzilor și va exista un impozit pentru sumele transferate în afară țării în încercarea (multinaționalelor) de a-și reduce bază de impozitare”, spune ministrul Finanțelor.

În fine, guvernul susține sus și tare că deficitul se va păstra sub 3% și anul acesta și anul viitor, iar premierul Mihai Tudose a anunțat că acest lucru va fi vizibil în proiectul de buget pentru 2018, care ar putea fi prezentat în următoarele 10 zile.

Sursa: Guvernul mai revoluționează o dată Codul Fiscal. Scad taxe, cresc taxe, se schimbă impozitarea multinaționalelor


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *