Hipermarketurile străine din Ungaria, obligate să cedeze săracilor alimentele ce expiră în 48 de ore

2
- Reclama -

Decizia a fost aprobată marți de Parlamentul maghiar, odată cu o creştere a impozitării marilor lanţuri de hipermarketuri, majoritatea străine, care vor fi obligate să predea pentru acţiuni sociale destinate persoanelor nevoiaşe alimentele care expiră în 48 de ore, scrie agenţia EFE.

Potrivit noii legi, pentru lanţurile comerciale care au o cifră de afaceri anuală de peste 273 de milioane de euro, taxa specială pe venituri va creşte la 2,7%, de la 2,5%.

Chiar dacă legea nu discriminează între companiile naţionale şi cele străine, în practică ea va afecta doar marile lanţuri comerciale cu acţionariat străin, precum Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Tesco sau Spar.

Se prevede și că aceste lanţuri comerciale vor trebui să predea zilnic Centrului de Recuperare a Alimentelor produsele alimentare care vor expira în următoarele două zile, cu excepţia celor ce au din momentul producerii o dată de expirare de mai puţin de două zile, cum ar fi pâinea sau produsele de patiserie.

Acest act normativ nu afectează cele trei lanţuri comerciale maghiare cele mai mari: CBA, COOP şi Real, acestea fiind francize şi având cifre de afaceri sub plafonul stabilit.

- Reclama -

Amintim, guvernul condus de Viktor Orban insistă de mulţi ani că Ungaria trebuie să sprijine lanţurile locale de hipermarketuri, dar legat de noua lege care intră în vigoare pe 1 ianuarie afirmă că ea are rolul de a diminua risipa de alimente şi de a direcţiona către persoanele nevoiaşe alimente care altfel ar ajunge la gunoi.

Unele publicații din Ungaria, ca website-ul de ştiri „Telex”, susţin că obligativitatea de a preda alimentele care urmează să expire ar putea fi neconstituţională, invocând proprietatea privată asupra acestora.

Totodată, potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură – FAO, în Ungaria sunt aruncate anual peste 1,8 milioane de tone de alimente, o risipă care este estimată la aproximativ 90 de milioane de tone în întreaga Uniune Europeană.

- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele