ICCJ: Procesele lui Dragnea, Udrea şi Bica din decembrie se vor amâna din cauza blocajului privind completele de 5 judecători

0

Adunarea generală a judecătorilor Instanţei supreme a decis ca şedinţele de judecată din 3 şi 10 decembrie de la completurile de 5 judecători (C5) să se amâne, arată un comunicat al ICCJ. Această decizie are ca efect amânarea mai multor dosare cu termen în decembrie, în care dosarele lui Liviu Dragnea, Elena Udrea și Alina Bica. Cel mai probabil, procesele se vor amâna pentru anul viitor, când vor ajunge la noile C5-uri ce vor fi trase la sorţi pentru 2019, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

„Urmare a deciziei Curţii Constituţionale prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională şi a hotărârii Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a suspendat executarea Hotărârii Colegiului de conducere nr. 137 din 8 noiembrie 2018 (…) există un blocaj în funcţionarea completurilor de 5 judecători care nu îşi pot desfăşura activitatea de judecată (…) Au fost exprimate 62 de opinii în sensul că la şedinţele de judecată planificate pentru datele de 3 şi 10 decembrie 2018 completurile de 5 judecători, în compunerea rezultată din tragerea la sorţi ce a avut loc la data de 9 noiembrie 2018, vor acorda noi termene de judecată”, arată comunicatul ICCJ.

Potrivit site-ului ICCJ, pe 3 decembrie urma să aibă loc un nou termen în apelul din procesul angajărilor fictive în care liderul PSD Liviu Dragnea a primit la fond 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare. Pe 10 decembrie sunt programate două contestaţii în anulare depuse recent de fugarele Alina Bica şi Elena Udrea, aflate în puşcărie în Costa Rica.

Context. După condamnarea lui Liviu Dragnea din iulie, procesul a mers în apel la C5-ul condus de preşedintele ICCJ, Iulian Dragomir, membru de drept. Între timp, au intrat în vigoare noile legi ale Justiţiei care prevăd că nu mai există membri de drept. După intrarea în vigoare a noilor prevederi, colegiul de conducere al ICCJ a decis să tragă la sorţi C5-urile la sfârşitul acestui an, pentru 2019, întrucât completul din 2018 fusese deja tras la sorţi la sfârşitul lui 2017.

Însă, Liviu Dragnea a contestat la Curtea de apel decizia Colegiului de conducere al ICCJ, iar Guvernul a atacat la CCR. Curtea Constituţională a decis că ICCJ trebuie să aplice noua lege imediat, nu la sfârşitul anului. Prin urmare, pe 9 noiembrie, ICCJ a tras din nou la sorţi C5-urile pentru 2018, în întreaga lor compunere, adică toţi judecătorii. Noua tragere la sorţi l-a nemulţumit din nou pe Liviu Dragnea, care a continuat procesul la Curtea de apel Bucureşti şi unde a obţinut din nou câştig de cauză. CAB a anulat de facto noile C5-uri şi aşa s-a ajuns la amânările de procese de acum.

Citește și Dan Barna:Acum 100 de ani, în fruntea statului erau Regele Ferdinand, Generalul Averescu, Ionel Brătianu. Acum sunt Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă sau Florin Iordache

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele