ICCJ reacționează după atacurile lui Tudorel Toader și Viorica Dăncilă

0
- Reclama -

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a reacționat în urma declarațiilor lui Tudorel Toader și ale Vioricăi Dăncilă în ceea ce privește afirmațiile privind decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea.

Concret, ÎCCJ-ul precizează că nici membrii Executivului, nici cei ai Legislativului nu sunt în măsură să aprecieze hotărârile judecătorești

„Membrii Executivului sau Legislativului nu au căderea să aprecieze în ce măsură o hotărâre judecătorească va fi menţinută sau nu în căile de atac şi nici nu au competenţa legală de a constata că aplicarea legii este sub influenţa arbitrariului, toate aceste competenţe aparţinând instanţelor de control judiciar sau Inspecţiei Judiciare, atunci când există indicii că s-ar fi săvârşit o abatere disciplinară”, a transmis ÎCCJ.

În ceea ce privește afirmațiile lui Tudorel Toader potrivit cărora nu ar fi fost respectată o decizie a CCR, ÎCCJ a transmis că astfel de informații aruncă îndoială și neîncredere în ceea ce privește actul de justiție.

„A susţine că Înalta Curte a încălcat deciziile Curţii Constituţionale înainte de a cunoaşte conţinutul şi raţionamentul logico-juridic al hotărârii nu poate sluji în nici un fel la corecta informare a publicului şi este de natură a arunca îndoiala şi neîncrederea asupra actului de justiţie”, a mai transmit ÎCCJ.

- Reclama -

Totodată, Înalta Curte mai precizează că potrivit Constituției României, justiția se realizează prin intermediul ÎCCJ și prin celelalte instanțe judecătorești stabilite de lege.

„Prin urmare, respectarea Constituţiei şi a principiului separaţiei puterilor în stat impune ca justiţia să se realizeze numai în sala de judecată şi numai în baza dispoziţiilor constituţionale ale legii.Derularea procedurilor judiciare într-un stat de drept presupune faptul că judecătorii sunt singurii în măsură să se pronunţe asupra temeiniciei unei acuzaţii, în baza probelor aflate la dosar, dar şi faptul că orice analiză asupra celor statuate în primă instanţă nu poate fi realizată decât prin intermediul căilor de atac prevăzute de lege”, conform Înaltei Curți.

Reacția Înaltei Curți vine după ce premierul Viorica Dăncilă, a sărit joi în apărarea șefului său de partid, condamnat în primă instanță la închisoare cu executare, susținând că decizia instanței „ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influența arbitrariului”.

Vineri, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut că judecătorii din complet nu ar fi ținut cont de o decizie a Curții Constituționale. El a mai spus că așteaptă să vadă motivarea sentinței și a adăugat că mulți sunt condamnați în primă instanță și achitați ulterior sau invers.

Citește și Conducerea PSD a adoptat o declarație de sustinere a lui Dragnea și nu renunță la modificarea legilor Justiției și a Codurilor Penale

De Vlad Mitu

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele