Icoane vechi, scoase la licitație

0

Printre cele mai căutate şi apreciate artefacte istorice se numără icoanele vechi româneşti, sinteză de identitate şi origine care, în ultimii ani de piaţă locală de artă, au început să contureze cotaţii interesante pentru arta sacră.

 

Preţurile acestora sunt încă mici, raportat la cotaţiile celorlalte icoane ortodoxe regionale, precum cele ruseşti, greceşti, cipriote ori sârbeşti, dintre care cele vechi, de secole XIV-XVI, ajung şi la sute de mii de euro, însă se remarcă o treptată apreciere a preţurilor de piaţă ale icoanei româneşti pe sticlă ori lemn, cele speciale păşind, în ultimele licitaţii, în zona de preţ 5-10.000 de euro.

Marţi, 19 aprilie, se scot la vânzare prin licitaţie 168 de icoane vechi, pictate pe sticlă sau lemn, care întrunesc cele mai importante caracteristici ale unei piese de cult de colecţie – calitate, perioadă, raritate, conservare, regiune şi provenienţă.

Cel mai mare preţ de pornire în Licitaţia de Artă Sacră îl are icoana pe lemn „Răstignirea Domnului”, de doar 4.000 de euro. Piesa de cult aparţine şcolii româneşti şi a fost realizată în epoca lui Neagoe Basarab, aşadar primele decenii ale sec. XVI. O altă icoană cu aceeaşi temă, „Răstignirea Domnului”, din vremea lui Constantin Brâncoveanu, sfârşitul sec. XVII – începutul sec. XVIII, care se remarcă prin elemente inspirate din arta occidentală, are un preţ de pornire de 2.000 de euro.

Un alt punct culminant al licitaţiei este apariţia unei splendide icoane de pelerinaj – „Cetatea Ierusalimului”, datată 1863. Piesa rară, de mari dimensiuni, pictată pe pânză, în bună stare de conservare, are un preţ de pornire de 2.000 de euro. Icoana de pelerinaj reprezenta, acum 159 de ani, în perioada lui Alexandru Ioan Cuza, o hartă către Ţara Sfântă, dar şi un certificat-simbol, o dovadă a pietăţii celor care mergeau să se închine la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. Partea centrală a icoanei ilustrează Sfântul Mormânt din Ierusalim, iar cele mai remarcabile scene, dintre multele registre pictate, sunt: Maica Domnului cu Pruncul şi Iisus Pantocrator, Facerea Lumii, Învierea lui Lazăr sau Judecata de Apoi.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură, din ce în ce mai căutate

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele