Igiena dentară precară afectează grav sănătatea creierului

1
- Reclama -

Un studiu al cercetătorilor americani arată că adulţii predispuşi genetic la o sănătate orală precară ar putea fi în pericol să prezinte semne de declin al bunăstării creierului.

Studiile au constatat că bolile gingivale şi alte probleme de sănătate orală sunt legate de factorii de risc de boli de inimă şi de alte afecţiuni, cum ar fi tensiunea arterială mărită.

Dr. Cyprien Rivier, autorul studiului de la Facultatea de Medicină Yale din SUA, a declarat: „Ceea ce nu a fost clar este dacă sănătatea orală precară a afectat sănătatea creierului, adică starea funcţională a creierului unei persoane, pe care acum suntem capabili să o înţelegem mai bine cu ajutorul instrumentelor de neuroimagistică, cum ar fi imagistica prin rezonanţă magnetică sau RMN. Studierea sănătăţii orale este deosebit de importantă, deoarece sănătatea orală precară se întâmplă frecvent şi este un factor de risc uşor de modificat, toată lumea îşi poate îmbunătăţi în mod eficient sănătatea orală cu un timp şi o investiţie financiară minime”.

Acesta a mai spus că, la fel cum alegerile unui stil de viaţă sănătos au un impact asupra riscului de boli de inimă şi de accident vascular cerebral, acestea afectează şi sănătatea creierului, care include capacitatea de a-şi aminti lucruri şi de a gândi limpede.

Studiul a fost făcut pe 40.000 de persoane

Potrivit „Independent”, echipa de cercetare a analizat legătura potenţială dintre sănătatea orală şi sănătatea creierului în rândul a 40.000 de adulţi britanici cu vârsta medie de 57 de ani, fără antecedente de accident vascular cerebral, între 2014 şi 2021.

- Reclama -

Toți participanţii au fost supuşi unui screening pentru 105 variante genetice despre care se ştie că îi predispun pe oameni să aibă carii, proteze dentare şi dinţi lipsă mai târziu în viaţă şi a fost evaluată relaţia dintre povara factorilor de risc genetic pentru o sănătate orală precară şi sănătatea mintală.

Primele semne ale unei sănătăţi precare a creierului au fost depistate prin intermediul imaginilor RMN, ce arată leziuni acumulate în materia albă a creierului, care pot afecta memoria, echilibrul şi mobilitatea, precum şi leziuni microstructurale, care reprezintă cât de mult s-a schimbat arhitectura fină a creierului în comparaţie cu o scanare normală a organului unui adult sănătos de aceeași vârstă.

Toate analizele au constatat că persoanele predispuse genetic la carii, la lipsa dinţilor sau care au nevoie de proteze dentare aveau o povară mai mare de boli cerebrovasculare fără semne.

S-a observat o creştere de 24% a cantităţii de leziuni ale materiei albe vizibile pe imaginile rezonanței magnetice.

Oamenii cu o sănătate orală generală genetic precară aveau o deteriorare mai mare a arhitecturii fine a creierului, reprezentată de o schimbare de 43% a scorurilor de deteriorare microstructurală vizibile pe imagini.

Doctorul Rivier a explicat că scorurile de deteriorare microstructurală sunt rezumate la nivelul întregului creier ale daunelor suferite de arhitectura fină a fiecărei regiuni a acestuia.

Medicul a adăugat: „O sănătate orală precară poate cauza deteriorarea sănătăţii creierului, aşa că trebuie să fim foarte atenţi la igiena noastră orală, deoarece are implicaţii mult dincolo de gură. Cu toate acestea, acest studiu este preliminar şi trebuie să se adune mai multe dovezi – în mod ideal prin studii clinice, pentru a confirma că îmbunătăţirea sănătăţii orale în rândul populaţiei va duce la beneficii pentru sănătatea creierului”.

Totalul rezultatelor urmează să fie prezentat săptămâna viitoare, la Dallas, în Conferinţa internaţională a Asociaţiei Americane de Stroke.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele