Impozitele și contribuțiile sociale topesc o treime din bugetele familiilor

0

În anul 2018, cheltuielile medii ale unei gospodării au reprezentat 86,2% din venituri. Din totalul cheltuielilor, 62% sunt destinate consumului, 31,5% s-au dus pe taxe, impozite și contribuții sociale și doar 0,5% sunt destinate investițiilor, arată datele centralizate de Institutul Național de Statistică – INS.

Cheltuielile medii ale unei gospodării au fost în anul 2018 de 3.667 de lei lunar (1.407 lei pe persoană) şi au reprezentat 86,4% din veniturile medii, care au fost de 4.251 de lei (1.631 de lei pe persoană).

Ponderea de mai puțin de 86,5% a cheltuielilor în venituri arată o ameliorare – pe medie – a situației bugetelor de familie. În anii de criză, ponderea era de peste 90%.

În context european, însă, familiile românilor se confruntă cu constrângeri bugetare extrem de mari, în condițiile în care în majoritatea țărilor dezvoltate din UE ponderea cheltuielilor este mai mică de 60% din venituri.

Pe ce se duc banii românilor

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor.

Alte destinații sunt acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei – hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.

„Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,5%)”, arată un comunicat al INS.

Consum: 8 lei dintr-o sută pentru alcool și tutun, 40 de bani pentru educație

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în anul 2018, în medie, 33,3% din consumul gospodăriilor.

Statistica arată că pentru băuturi alcoolice și tutun, gospodăriile cheltuiesc în medie 8,2% din bugetul destinat consumului (8 lei și 20 de bani la suta de lei cheltuită). În schimb, pentru educație sunt alocați doar 0,4% din bugetul familiei (40 de bani din fiecare sută de lei) – apropo de declarațiile oficiale care clamează că educația ar fi o „prioritate națională”.

De unde vin banii

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în anul 2018, în termeni nominali, 4.251 de lei pe gospodărie şi 1.631 de lei pe persoană.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 3.920 de lei lunar pe gospodărie (1.504 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 331 de lei lunar pe gospodărie (127 de lei pe persoană).

„Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,2% din veniturile totale ale gospodăriilor)”, menționează INS.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,7%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), cele din proprietate şi vânzărea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%), precum şi veniturile în natură (7,8%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,4%).

Citeşte mai multe informaţii aici. 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele