În 30 de ani de la revoluție, în România s-a construit un singur spital, la Iași. Aici se face medicină la standarde europene

0
Institututul Regional de Oncologie Iaşi,

În Iaşi există singurul spital din ţară construit după Revoluţie, unde se poate face medicină la standarde europene dacă există voinţă şi nimeni nu aşteaptă cu mâna întinsă. La şapte ani de când au fost trataţi primii pacienţi, Institutul Regional de Oncologie din Iaşi a atras zeci de milioane de euro pentru un centru de cercetare şi unul de screening. Spitalul vine mereu în sprijinul bolnavilor, aşa că a făcut şi un hotel pentru pacienţii săi. Lunar, vin aici peste 5.000 de bolnavi, relatează Digi24.

Institutul Regional de Oncologie din Iaşi este singurul din Moldova şi deserveşte şase milioane de locuitori. La început, în clădire şi aparatură s-au investit 85 de milioane de euro. Lucrurile, însă, nu s-au oprit. Aici este cel mai mare centru de radioterapie din ţară, un centru de referinţă cu două acceleratoare.

Pentru rezultate cât mai bune, nu s-a investit doar în aparatură, ci şi în resursa umană. Un an de zile tehnicieni i-au ajutat pe angajaţi să înveţe. Radioterapia, spun medicii, poate să fie curativă, să asigure vindecarea unor tumori cu ajutorul tehnicilor sofisticate, precum cele pe care le folosesc cei de la Institut.

„Cancerul astăzi reprezintă nu o singură boală, ci o patologie foarte complexă care, la ora actuală, nu poate fi tratată decât într-o echipă multidisciplinară. În plus, cancerul asociază o parte foarte importantă de cercetare în biologia tumorală. Tratamentele moderne nu se pot face decât cu accesul la o bază moleculară care să îţi furnizeze date biologice genetice despre fiecare tumoră”, spune prof. dr. Lucian Miron, medic primar de oncologie medicală IRO Iaşi.

Hotel cu cazare gratuită la IRO Iași

Pentru că sunt mulţi oameni bolnavi, iar radioterapia este o şansă la viaţă, în secţie se lucrează 24 de ore din 24. Tot pentru aceşti pacienţi, spitalul a transformat în 2016 o clădire veche a unui alt spital, într-un hotel de 3 stele, cu 70 de locuri. Ceea ce a însemnat o investiţie de 2,6 milioane de lei.

„Pacienții noștri stau gratuit pe perioada a patru-cinci-șase săptămâni, cât fac radioterapie ambulatorie. Este, cred eu, un câștig pentru pacient, pentru că nu este ușor să stai 4-5-6 săptămâni în Iași, în gazdă, daca nu ești din Iași, iar noi la Institut nu putem să internăm și nici nu este eficient să ții în spital un pacient care poate beneficia de un tratament în ambulator”, spune Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

Elena Mihăilă, angajată a hotelului: „Fiecare cameră este dotată cu televizor, cu telefon, cu frigider, cu o baie complet cu duş, chiuvetă, WC, noptieră, pat, lenjerie curată, tot timpul sunt date la spălătorie, mereu sunt schimbate, curăţenia este zilnică.”

Al treilea accelerator de radioterapie

Pentru că nu e de ajuns, tot pentru aceşti pacienţi, lângă hotel, este şantier. Se construieşte un buncăr pentru al treilea accelerator de radioterapie. Tot în 2016 s-a deschis şi un centru de cercetare care îmbină medicina moleculară cu cea nucleară.

Institutul are şi un compartiment de îngrijiri paliative, cu 28 de paturi, iar echipa managerială nu vrea să se oprească aici. Un centru de screening, în valoare de opt milioane de euro, care să fie terminat la sfârşitul anului 2020 este unul dintre noile proiecte, se mai arată pe Digi24.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele