În cursa pentru cumpărarea Oltchim au rămas trei companii

0

Oltchim a încheiat sau preconizează să încheie în această săptămână, cu trei ofertanţi, contracte de vânzare pentru nouă pachete de active ale societăţii, scoase la vânzare în cadrul fazei de reorganizare a procedurii de insolvenţă în care se află societatea.

Cele trei companii cu care vor fi încheiate contracte sunt Chimcomplex S.A. Borzesti, companie a omului de afaceri Ştefan Vuza, cu privire la pachetele de active nr. 1-5 şi parţial 7; Dynamic Selling Group S.R.L., producător de profile PVC, cu privire la pachetul de active nr. 6; White Tiger Wealth Management Ltd, fond de investiţii, cu privire la pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 şi parţial 9, potrivit Mediafax.

Citiți și Ponta: aberații din “puţul gândirii economice” a lui Liviu Dragnea von Teldrum

În continuare se poartă discuţii cu alţi ofertanţi.

Finalizarea tranzacţiilor în baza acestor contracte este supusă anumitor condiţii care trebuie îndeplinite, printre care se numără aprobarea finală de către adunarea generală a creditorilor societăţii, acest organism finalizând selecţia ofertanţilor.

Țeapa privatizării OltChim sub patronajul lui Dan Diaconescu

Presa vremii din 2012 anunța cu surle și trâmbițe că Dan Diaconescu câştigase licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

La licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni şi creanţele Electrica şi AVAS asupra Oltchim au depus oferte Dan Diaconescu, Aisa Invest şi Chimcomplex, firme deţinute de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi PCC, firmă înregistrată în Germania.

OPSPI a organizat o licitaţie pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei la Oltchim, de 54,8% din capital, şi a creanţelor deţinute asupra companiei de AVAS şi Electrica, însumând circa 400 milioane euro.

Diaconescu a depus ofertă doar pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat. Chimcomplex a oferit 18,8 milioane lei şi 202 milioane de lei iar pentru creanţa Electrica. Prin firma Aisa Invest, Vuza a oferit 30 de milioane de lei pentru acţiuni. Compania PCC a oferit în total 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru acţiuni şi creanţele Electrica şi AVAS.

Creanţele AVAS şi Electrica nu au fost adjudecate.

“Am oferit 45 milioane euro fără nicio condiţie şi vrem să convingem autorităţile ca aceşti bani să meargă, desigur sub formă de împrumut, către fondul de salarii şi pentru capitalul de lucru”, a spus Diaconescu.

El a adăugat că sâmbătă va prezenta detalii din ofertă într-o conferinţă de presă.

Şeful OPSPI, Remus Vulpescu a declarat că se bazează pe “veridicitatea” ofertei pentru achiziţia acţiunilor Oltchim.

“Ofertantul Diaconescu Cristian Dan este declarat adjudecatar al acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei, prin OPSPI, la Oltchim. Ne bazăm pe veridicitatea ofertei dumneavoastră. Să fie într-un ceas bun”, a afirmat Vulpescu.

Contractul dintre OPSPI şi Diaconescu va fi semnat luni, la ora 10:00.

Guvernul a decis în luna august 2012 schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,8% din capitalul social, şi a creanţelor AVAS şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

Amintim că în 2012 Oltchim avea  un capital social de 34,3 milioane de lei.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele