În SUA a avut loc a doua execuție federală din ultimii 17 ani

0
- Reclama -

După 17 ani de pauză, autoritățile americane au dus la bun sfârșit a doua execuție la nivel federal a unui bărbat de 68 de ani, acuzat de viol și incendierea unei minore. Avocații condamnatului au încercat să oprească execuția, afirmând că bărbatul suferă de demență și nu înțelege pedeapsa aplicată. 

 

Wesley Purkey a fost condamnat în 2003 în statul Missouri pentru că a violat şi ucis o fată de 16 ani, după care i-a dezmembrat cadavrul şi l-a ars într-un iaz septic. Bărbatul a fost declarat mort la ora locală 8.19 (12.19 GMT), în camera de execuţii a închisorii federale din Terre Haute, Indiana, a menţionat purtătoarea de cuvânt Kristie Breshears.

Avocaţii săi au încercat să convingă instanţa că Purkey are creierul afectat de Alzheimer şi, deşi a acceptat responsabilitatea crimei, nu mai este capabil să înţeleagă motivul executării sale, care dacă ar fi pusă în aplicare ar constitui o încălcare a legii fundamentale a SUA.

 

- Reclama -

Execuţia de joi a fost precedată de cea a lui Daniel Lee, tot la Terre Haute, înainte de care guvernul american a mai executat din 1963 doar trei condamnaţi, între 2001 şi 2003

 

Lee, Purkey şi alţi condamnaţi la moarte s-au numărat între iniţiatorii unei serii de procese care au contestat legalitatea noului „protocol” guvernamental anunţat acum un an în baza căruia injecţia letală cu un mix de trei substanţe a fost înlocuită cu o injecţie doar pe bază de pentobarbital.

Un judecător federal a fost de acord cu opinia unui expert medical, citat de avocaţii condamnaţilor, în sensul că folosirea acestei substanţe ar putea încălca interzicerea prin constituţie a „tratamentelor crude şi neobişnuite” prin faptul că produce o senzaţie dureroasă de înec, generată de umplerea plămânilor cu lichid, înainte ca persoana supusă respectivului tratament să-şi piardă cunoştinţa.

Citește și: Dragnea se victimizează spunând că a fost o execuție în masă

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele