India și China nu au vrut să pedepsească Rusia la ONU

1
onu india rusia china

India a încercat să explice de ce s-a numărat printre cele 58 de țări care s-au abținut în timpul votului de joi de la ONU pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, după crimele din orașul ucrainean Bucea, transmite BBC.

 

„Încă de la începutul conflictului ucrainean, India s-a pronunțat pentru pace, dialog și diplomație. Credem că nu se poate ajunge la nicio soluție prin vărsare de sânge și cu prețul unor vieți nevinovate. Dacă India a ales o tabără, aceasta este tabăra păcii și este pentru încetarea imediată a violenței”, a declarat India.

Țara s-a abținut până în prezent la opt voturi la ONU pentru cenzurarea invaziei rusești în Ucraina.

Însă miercuri a emis cea mai puternică declarație privind războiul, când a condamnat crimele de la Bucea și a susținut apelul pentru o anchetă independentă.

Poziția neutră a Indiei în privința războiului – în conformitate cu politica sa externă nealiniată de lungă durată – a fost supusă la presiuni din partea altora, pe măsură ce Occidentul sporește sancțiunile economice impuse Rusiei.

Rusia este cel mai mare furnizor de apărare al Indiei.

Joi, Delhi a declarat că se concentrează pe stabilizarea legăturilor sale economice cu Moscova și că lucrează la elaborarea unui mecanism de plată pentru a deconta schimburile comerciale.

„Nu este vorba despre creșterea… este vorba despre stabilizarea lor, deoarece această relație (economică) există și este în interesul nostru să ne asigurăm că o parte din această activitate economică continuă și încercăm să vedem cum putem menține această stabilitate”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Vezi și Rusia a permis ONU să aducă provizii civililor din nouă orașe ucrainene

China a votat împotriva excluderii Rusiei

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului în timpul unei reuniuni de joi.

Rezultatul votului: „pentru” 93; „împotrivă” 24; abțineri 58.

Înainte de vot, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat că țara sa va vota împotriva acestei măsuri.

„A trata în acest fel calitatea de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va crea un nou precedent periculos” și „va produce consecințe grave”, a declarat Zhang, vorbind joi în cadrul reuniunii Adunării Generale a ONU.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele