Industria și consumul populației au tractat cel mai mult economia în primele 9 luni din 2018

0

Industria, comerțul și consumul populației au contribuit cel mai mult la creșterea economică din primele 9 luni ale anului 2018, în timp ce construcțiile și formarea brută de capital – investițiile – au avut contribuții negative, arată statisticile oficiale.

În perioada ianuarie-septembrie 2018, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut comparativ cu perioada similară din 2017 cu 4,2%, însumând 663,2 miliarde de lei preţuri curente, arată un comunicat transmis vineri de Institutul Național de Statistică – INS.

Contribuţia categoriilor de resurse şi de utilizări la modificarea PIB

La creşterea PIB, în perioada ianuarie-septembrie 2018 faţă de perioada ianuarie-septembrie 2017, au contribuit aproape toate ramurile economiei.

Potrivit INS, contribuţii pozitive mai importante au avut următoarele resurse:
– Industria (+1,1%), cu o pondere de 23,6% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 4,4%;
– Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,6%), cu o pondere de 18,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,1%;
– Agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,6%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,5%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (10,6%).

Industria și consumul populației au tractat cel mai mult economia în primele 9 luni din 2018

O contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+1,0%), acestea înregistrând o creştere a volumului lor de 110,4%.

Construcţiile au avut un impact negativ la creşterea PIB (-0,2%) ca urmare a reducerii volumului lor de activitate cu 4,6%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5% contribuind cu +3,1% la creşterea PIB.

Industria și consumul populației au tractat cel mai mult economia în primele 9 luni din 2018

Un impact negativ la creşterea PIB l-au avut:
– Cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice, cu o contribuţie de -0,2%, consecinţă a reducerii cu 1,4% a volumului său;
– Formarea brută de capital fix, cu o contribuţie de -0,2%, consecinţă a diminuării volumului său cu 1,1%;
– Exportul net (-1,5%), consecinţă a creşterii cu 5,9% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (9,1%).

Creștere de 1,9% în trimestrul III

Datele INS mai arată că, în trimestrul III 2018, PIB a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,9% comparativ cu trimestrul II 2018, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,1% pe seria ajustată sezonier

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul III 2018 a fost de 239,76 miliarde de lei preţuri curente, a mai comunicat INS.

Sursa: Revista Patronatelor

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele