Inflaţia din zona euro a atins un nou record

1

Inflaţia din zona euro a atins un nou record în august, de 9,1%, potrivit estimării semnal a biroului european de statistică Eurostat, principalul motiv fiind preţurile ridicate ale energiei.

 

Creşterea preţurilor este peste aşteptări, un sondaj al economiştilor Reuters anticipând o inflaţie de 9%. Este al nouălea record consecutiv de creştere a preţurilor de consum în regiune, ascensiunea începând din noiembrie 2021.

Inflaţia anuală din zona euro a atins 8,9% în iulie.

Energia a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei, de 38,3%, a anunţat Eurostat miercuri, în scădere uşoară de la 39,6% în iulie.

Alimentele, alcoolul şi tutunul au consemnat o creştere a preţurilor de 10,6%, faţă de 9,8% în iulie, efectele secundare ale valurilor de căldură recente de pe continent contribuind la creşteri.

Germania ar putea naționaliza Gazprom

Preţurile bunurilor industriale neenergetice, cum ar fi îmbrăcămintea, electrocasnicele şi maşinile, au crescut cu 5% faţă de anul trecut, cu 0,5 puncte procentuale mai mult faţă de luna trecută, în timp ce preţurile serviciilor au urcat cu 3,8% faţă de anul trecut, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât în ​​iulie.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele