Informații desecretizate: Vladimir Putin simte că liderii săi militari l-au indus în eroare cu privire la Ucraina

1
putin

Serviciile secrete americane au desecretizat informații care indică faptul că președintele rus Vladimir Putin ar fi fost indus în eroare de liderii săi militari care nu i-au spus detalii cheie despre invazia greșită a Ucrainei, deoarece se temeau să-l enerveze, au declarat miercuri oficiali din conducerea Administrației Biden.

„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre cât de prost se comportă armata rusă și despre modul în care economia rusă este paralizată de sancțiuni, deoarece consilierilor săi superiori le este prea frică să-i spună adevărul”, a declarat Kate Bedingfield, directorul de comunicații al Casei Albe, potrivit CNBC.

Acest eșec de a-i spune lui Putin ce se întâmplă cu adevărat a „rezultat la o tensiune persistentă între Putin și conducerea sa militară”, a spus ea.

La începutul zilei, un oficial american a declarat pentru NBC News că Putin „nici măcar nu știa că armata lui folosește și pierde recruți în Ucraina, arătând o întrerupere clară a fluxului de informații exacte către președintele rus”.

Nici Casa Albă, nici Pentagonul nu au indicat cum agențiile americane de informații au aflat ce i s-a spus și ce nu i s-a spus lui Putin în timpul unor întâlniri extrem de sensibile și probabil sigure cu consilierii săi militari.

Dar decizia de a declasifica și de a elibera informațiile acum a fost cel mai recent exemplu al utilizării de către administrația Biden a unei noi tactici care pare adaptată pentru epoca războiului hibrid. A dobândit informații secrete despre planurile lui Putin și apoi a spus lumii întregi despre asta, rupând vechiul model de a păstra informațiile clasificate închise.

Deja de câteva ori, Casa Albă a făcut acest pas nemaiauzit până acum, declasificând informațiile despre planurile secrete de invazie ale lui Putin și lansând-o publicului. Și de fiecare dată, s-a dovedit exact.

„Până acum, informațiile de la Casa Albă privind Ucraina au fost la îndemână”, a declarat Scheherazade Rehman, directorul Centrului de Cercetare al Uniunii Europene de la Universitatea George Washington. „Nimeni nu l-a crezut pe Biden când a spus că vor invada, nici măcar în Statele Unite. Dar au făcut-o.”

„În acest domeniu special, serviciile de informații americane sunt în joc”, a spus ea recent pentru CNBC.

Dezvăluirea despre tensiunile dintre Putin și conducerea sa a venit într-un moment crucial pentru Ucraina. Kremlinul pare să fi schimbat strategiile după ce nu și-a îndeplinit ambiția inițială: să răstoarne guvernul Ucrainei și să instaleze un regim marionetă.

Acum, oficialii ruși ai apărării susțin că scopul lor principal în trimiterea a 190.000 de soldați în Ucraina luna trecută nu a fost niciodată să o ocupe, ci doar să „protejeze” ucrainenii vorbitori de limbă rusă din estul îndepărtat al țării.

În acest scop, spun ei, repoziționează trupele care au petrecut luna trecută încercând să invadeze Kievul în puncte mai spre est și mai aproape de zonele controlate de ruși.

Administrația Biden a subliniat de săptămâni întregi necesitatea de a evita escaladarea conflictului, în prezent dintre Ucraina și Rusia, într-o ciocnire între cele mai mari două puteri armate nucleare ale lumii: Rusia și Statele Unite.

Pe acest front, eliberarea de informații precum detaliile anunțate miercuri, care sugerează cu tărie că SUA au o aluniță în cercul interior al lui Putin, reprezintă un risc calculat.

„Dacă domnul Putin este ținut în întuneric de către Ministerul său al Apărării, când află adevărul, când chiar începe să-și dea seama cât de rău îi merge armatei sale în Ucraina, nu știi ce fel de reacție va avea”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, adăugând: „Există un potențial real aici pentru escaladare.”

Oficialii occidentali vor urmări îndeaproape în zilele următoare pentru a vedea dacă mai multe trupe rusești se mută în estul Ucrainei și dacă Rusia își extinde proiectul militar pentru a recruta mai mulți soldați. Se așteaptă ca Putin să ia această decizie până la 1 aprilie.

Totuși, nu este clar dacă mai mulți soldați ar oferi Kremlinului un avantaj strategic față de rezistența ucraineană pasionată și mobilizată.

„Nici o cantitate de rotație nu poate masca la ce a fost martor lumea în ultima lună”, a spus Kirby într-un briefing de marți, completând: „Și acesta este curajul și priceperea militară a forțelor armate ale Ucrainei și poporului său.”

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele