Informații ONU: Peste 60 de țări se luptă să-și permită importuri de alimente

0

Peste 60 de țări din întreaga lume se luptă să-și permită importuri agricole, potrivit unui grup special al ONU creat la începutul acestui an pentru a aborda creșterea insecurității alimentare după invazia Rusiei în Ucraina.

Grupul operativ își concentrează atenția asupra a zeci de țări din întreaga lume, inclusiv Columbia, Malawi, Pakistan și Myanmar, potrivit unui document văzut de POLITICO.

Rezumatul unei reuniuni conduse de oficiali ONU pe 28 iulie spune că grupul operativ „continuă să se concentreze pe costurile ridicate ale importurilor care afectează balanța de plăți în peste 60 de țări”, precum și provocările de securitate alimentară care decurg din devalorizarea cursurilor de schimb și a bugetelor naționale care se luptă să-și permită importurile esențiale”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a format Grupul Global de Răspuns la Criză, sau GCRG, din 32 de membri, în martie – după ce Rusia a invadat teritoriul vecinului său și principalul producător de alimente, Ucraina, în februarie – pentru a oferi propuneri de politici care să facă față crizelor din sectorul energetic, financiar și sectoarele alimentare.

De atunci, o „rețea” de jucători cheie în problemele foametei în lume a consiliat componenta alimentară a GCRG, care este condusă în comun de Inger Andersen, șefa Programului ONU pentru Mediu, și David Nabarro, trimisul special pentru COVID-19 la Organizația Mondială a Sănătății.

Documentul văzut de POLITICO este un email de la Nabarro trimis pe 4 august, care rezumă întâlnirea din 28 iulie.

El a scris că participanții au subliniat cum: „În Sierra Leone, consumul de alimente nutritive de către oamenii săraci este în scădere ca urmare a creșterii prețurilor. Riscuri similare sunt raportate din Columbia, Congo, Ciad, Ecuador, Irak, Kenya, Malawi și Mauretania.”

Informațiile mai arată: „Organizațiile de consumatori raportează că prețurile cresc din ce în ce mai rapid în Pakistan, Myanmar, Peru, Malawi, Burundi și Nigeria, cu un număr tot mai mare de oameni care plătesc «depășind posibilitățile» pentru bunuri de bază. Aproximativ 12 guverne sunt aproape de neîndeplinirea rambursării datoriilor și mulți caută oportunități pentru reducerea acestora”.

Acest grup informal consultativ privind criza alimentară s-a întrunit de 13 ori în acest an, dar nu există nicio mențiune despre existența sa pe site-ul web al ONU. Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că nu au putut să comenteze.

Un participant la întâlnirea din 28 iulie a spus că nu există un membru fix al grupului și că aproximativ 30 – 40 de persoane au fost invitate să participe la ultima întâlnire.

ONU a contribuit la un acord recent prin care a intermediat discuțiile cu Ucraina, Turcia și Rusia pentru a redeschide porturile Mării Negre din jurul Odesei pentru exporturi de alimente, au spus aceștia.

Ei au mai spus că Josef Schmidhuber, de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, a întrebat dacă acordul cu Marea Neagră includea vreo prevedere care să garanteze că țările mai sărace își vor putea permite să cumpere cerealele proaspăt eliberate ale Ucrainei – dar nu a primit niciun răspuns. POLITICO l-a contactat pe Schmidhuber pentru comentarii, dar a primit un mesaj în afara biroului.

„Cred că facem unele progrese, și anume în ceea ce privește alimentele”, a spus Guterres pe 3 august despre activitatea GCRG. Așa-numita rețea Food Workstream a GCRG va avea următoarea întâlnire pe 25 august.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele