Întâlnire Juncker – Iohannis la Cotroceni, în cea de a doua zi a vizitei oficialilor europeni la București

0

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, se întâlnește, la această oră, cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la finalul întrevederii fiind programată o conferință de presă comună. Juncker, aflat la București pentru a marca debutul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, se va întâlni, de la ora 11.50, cu premierul Viorica Dăncilă.

 

De asemenea, de la ora 10.00, șeful statului se va întâlni, la Cotroceni, și cu membrii Colegiului Comisarilor. De la ora 10.35, este programată o conferință de presă comună a președintelui Iohannis și a președintelui Comisiei Europene.

 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, subiectul discuţiilor va fi legat de Preşedinţia României la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care ţara noastră le va gestiona în această perioadă. Şeful statului va sublinia că exercitarea pentru prima dată de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE va reprezenta o bună oportunitate pentru a reafirma angajamentul în favoarea consolidării proiectului european, precizează sursa citată.

 

De la ora 11.50, Juncker are programată o întrevedere cu premierul Dăncilă, la Palatul Victoria, iar de la ora 12.30 este programată o conferință de presă comună. La ora 13.00, la Palatul Victoria va avea loc reuniunea plenară a Guvernului României și a Colegiului Comisarilor, în cadrul unui dejun de lucru.

Joi seară, liderii Uniunii Europene au participat, la Ateneul Român, la ceremonia de deschidere a președinției Consiliului UE, ce va fi exercitată în următoarele șase luni de România. În cadrul ceremoniei au susținut discursuri președintele Klaus Iohannis, șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar și Florin Iordache, în locul președintelui Camerei Liviu Dragnea, absent de la eveniment. Au luat cuvântul și preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, precum și premierul Viorica Dăncilă.

 

Jean Claude Juncker a amintit în discursul său că a semnat tratatul de aderare a României la UE, subliniind că în Uniune “nu sunt posibile compromisuri când e vorba de drepturile oamenilor, de statul de drept, de lupta împotriva corupției”. Juncker a mai spus că “UE nu ar fi completă fără România și locul natural al României este și în zona Schengen”.

 

La ceremonia de la Ateneul Român, un discurs impresionant a susținut, în limba română, președintele Consiliului European, Donald Tusk, care a făcut apel la români să apere valorile europene la fel cum Helmuth Duckadam a apărat patru penalty-uri la rând.

 

Citește și Dăncilă nu renunță: Ii va propune lui Iohannis tot pe Olguța la Dezvoltare și pe Drăghici la Transporturi

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele