Investiţia americană din oraşul Victoria, în pericol

0

Unul dintre cei mai importanţi investitori străini în judeţul Braşov este Purolite, o companie americană cu profil chimic, producătoare de răşini farmaceutice şi răşini speciale folosite în aplicaţii de tip „Ştiinţa Vieţii”. Cu operațiuni industriale ce se întind pe teritoriul mai multor țări, aceasta funcţionează în oraşul Victoria, Judeţul Braşov, încă din 1997, unde, în prezent, încearcă să construiască o staţie  de epurare a apelor uzate, de ultimă generaţie, care ar permite o dezvoltare economică semnificativă în zonă.

 

În aprilie 2018, Purolite SRL a semnat un contract cu un lider mondial în domeniul tehnologiei de tratare a apelor uzate, WABAG, pentru construirea unei staţii de epurare a apelor uzate în valoare de 40.000.000 RON, în oraşul  Victoria. Staţia de epurare în sine va genera 30 de locuri de muncă, va reduce impactul industriei asupra mediului şi va crea condiţiile necesare pentru o creştere semnificativă a producţiei şi a numărului locurilor de muncă.

 

După doi ani de colaborare cu oficialii din cadrul administraţiei locale şi judeţene, proiectul nu a ajuns departe şi este în pericol

 

Aşteptându-se ca oficialii din cadrul administraţiei locale, judeţene şi centrale să salute noua investiţie şi dezvoltarea activităţii în zonă, Purolite a iniţiat procesul de autorizare în luna mai a anului 2018. Douăzeci şi două de luni mai târziu, nu numai că nu a început construcţia, dar disputele locale cu privire la terenuri, necunoscutele din sistem şi  indiferenţa politică pun în pericol întregul proiect.

Jacob Brodie, vicepreşedintele companiei Purolite, a luat legătura cu oficialii locali şi județeni la sfârşitul anului 2018, atunci când angajaţii companiei nu au reuşit să obţină avizele iniţiale. “În ultimii doi ani, m-am întâlnit cu fiecare reprezentant oficial al autorităţilor şi fiecare departament de avizare, atât din Braşov cât şi din Oraşul Victoria, pentru a le explica misiunea noastră şi pentru a obţine sprijinul necesar pentru acest proiect. Deşi toată lumea este de acord că proiectul este important, chiar vital pentru comunitatea locală, nimeni nu este capabil să ofere o cale clară de finalizare” explică Jacob Brodie, în timp ce se pregăteşte pentru cea de a 7-a călătorie în România în ultimele 18 luni. “Purolite funcţionează cu succes de 25 de ani în România şi a devenit în timp unul dintre investitorii de top din ţară. Ar fi dureros dacă birocraţia şi indiferenţa ne-ar obliga să încetăm activitatea”, spune Jacob Brodie.

Victoria este un oraş mic, cu 5000 de locuitori

 

Întrucât Viromet, cel mai mare angajator din zonă, a intrat în insolvenţă, Purolite a devenit principalul angajator din zonă. Chiar şi în aceste condiţii, compania Viromet, prin prestarea de servicii catre Purolite, îşi finanţează cele 300 de locuri de muncă cu fondurile primite de la compania americană.

În cazul în care autoriatăţile locale nu se implică în rezolvarea problemelor de urbanism astfel încât compania Purolite să demareze proiectul de dezvoltare, aceasta va fi forțată să-şi relocheze producţia într-una din celelalte unităţi ale sale din Marea Britanie şi China, afectând astfel, într-un mod  dramatic, gradul de ocupare al forţei de muncă din Victoria, taxele şi impozitele colectate de Primăria Victoria, precum şi proiecte private de investiţie în comunitatea locală, ceea ce va conduce la pierderi financiare semnificative, atât pentru oraşul Victoria, cât şi pentru localităţile învecinate.

De asemenea, pierderea unui important investitor internaţional din cauza lipsei de implicare a autorităţilor locale va însemna un semnal extrem de negativ pentru orice alt investitor, atât de nivel naţional, cât şi internaţional, care va mai avea curajul sa se aventureze în a investi în această zonă.

Purolite funcţionează în oraşul Victoria de 25 de ani şi deţine un număr de 285 de angajaţi locali. De asemenea, prin plăţile făcute pentru prestarea de servicii, compania Purolite susţine încă 300 de locuri de muncă ale companiei Viromet, în prezent aflată în insolvenţă. Alte companii private, furnizoare de produse şi servicii către operaţiunile Purolite din oraşul Victoria, de asemenea beneficiază de oportunităţile economice oferite de această companie în regiune.

Produsele fabricate de către Purolite în cadrul fabricii sale din Victoria au aplicabilitate în diverse domenii industriale, dintre care enumeram doar câteva: industria produselor farmaceutice, decontaminarea apelor din pânza freatică, generarea de energie electrică, fabricarea oţelului, purificarea apelor de suprafaţă.

Pentru liderii administraţiei locale, atât din oraşul Victoria, din localităţile învecinate, cât şi din cadrul administraţiei regionale din Braşov, în parteneriat cu adiministraţia centrală din Bucureşti, rezolvarea unei situaţii atât de sensibile pentru comunitatea locală şi convingerea investitorului străin să continue dezvoltarea economică în zonă ar reprezenta o performanţă politică, economică şi administrativă reală, care, cu siguranţă, nu va trece neobservată de comunitatea de business naţională şi chiar internaţională şi, cu atât mai mult, nici de alegatorii din această ţară.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele