Iohannis, de Ziua Unității Germane și la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului: ”Statele Europei sunt menite să fie împreună și vor crește numai împreună”

0

Reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, a creat premisele unui viitor prosper, definit de valorile libertății și democrației, dar și ale reunificării întregii Europe, a afirmat președintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului organizat de Ambasada Germaniei în România cu prilejul Zilei Unității Germane și împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

”În urmă cu 30 de ani, căderea Zidului Berlinului a reprezentat un pas decisiv către o Europă unită, liberă și democratică”, a spus Iohannis, în debutul alocuțiunii sale, citându-l pe Helmut Kohl, cancelarul reunificării Germaniei.

El ”spunea: „Să pornim fără ezitare împreună la treabă. Este vorba despre viitorul nostru comun – într-o Germanie reunită și o Europă unită”. Astăzi această viziune a devenit realitate și avem datoria să o ducem mai departe”, a completat președintele.

Șeful statului a mai susținut că reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, a creat premisele unui viitor prosper, definit de valorile libertății și democrației, dar și ale reunificării întregii Europe.

”Statele Europei sunt menite să fie împreună și vor crește numai împreună. Acesta este fundamentul proiectului european”, a mai spus Klaus Iohannis.

Discursul integral al președintelui este disponibil aici.

Germania aniversează anul acesta 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. La 9 noiembrie 1989 barierele dintre Germania de Est și cea de Vest au fost deschise, eliminând astfel granița simbolică instituită timp de 30 de ani între democraţie şi comunism.

Căderea sa a marcat prăbușirea Cortinei de Fier dintre Occident și Răsărit și a generat începutul căderii comunismului în Europa de Est, moment pe care țările din blocul ex-sovietic îl vor comemora anul acesta la 30 de ani.

Reunificarea Germaniei a fost încheiată oficial pe 3 octombrie 1990.

Citește și Klaus Iohannis a mers la Cluj într-un avion privat de 25 de milioane de dolari

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele