Iohannis, după întâlnirea cu primierul Olandei, pesimist cu privire la șansele României de a adera la Schengen, din cauza legilor justiției

0

Comisia Europeană sprijină demersul României în ce privește aderarea la Spațiul Schengen, la fel și majoritatea statelor membre, însă evoluția actuală a legislației din domeniul Justiției în țara noastră „ridică mai multe semne de întrebare decât aduce certitudini”, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă comună, la Cotroceni, cu premierul Olandei, Mark Rutte.

Președintele Iohannis a menționat în cadrul conferinței de presă comune că un subiect abordat în cadrul discuțiilor cu premierul Olandei a fost și cel al securității interne a UE, context în care a reiterat și dorința României de a adera la Spaţiul Schengen.

„Un subiect aparte pe care l-am abordat a fost și cel al securității interne a Uniunii Europene, evident și din perspectiva migrației. Am subliniat sprijinul României pentru gestionarea mai eficientă a frontierelor externe ale UE. În acest context, am reiterat dorinţa României de a adera cât mai repede posibil la Spaţiul Schengen”, a spus Klaus Iohannis.

La finalul declarațiilor, premierul olandez Mark Rutte a fost întrebat de jurnaliști care este în acest moment poziția Olandei cu privire la aderarea României la Schengen, el reiterând că țara sa face o legătură între această aderare și îndeplinirea condițiilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Evident, înțeleg pe deplin dorința României de a adera la Spaţiul Schengen. Olanda a făcut în permanență o legătură între această dorință și îndeplinirea tuturor cerințelor MCV. Trebuie să fim îndrumați de aceste criterii. Este o evaluare pe care o face si Comisia Europeană și, imediat ce o va face, vom vedea care sunt pașii următori”, a răspuns Mark Rutte.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a atenționat că evoluțiile recente în domeniul justiției din țara noastră ridică semne de întrebare suplimentare în ce privește aderarea la Schengen. El s-a declarat însă “moderat optimist” că legislaţia românească în materie de justiție va „rezista în final” unei verificări atente din partea CE.

„Spațiul Schengen a fost creat printr-o înțelegere ce prevede și pașii de urmat, și condițiile care trebuie îndeplinite. Comisia Europeană sprijină demersul de aderare al României, cum și majoritatea statelor europene sunt pentru acceptarea țării noastre, în asociere cu și cu Bulgaria. Aceste chestiuni au fost de multe ori și pe larg dezbătute, iar evoluția pe care o vedem în momentul de față în domeniul legilor justiției cu siguranță ridică câteva semne de întrebare suplimentare”, a arătat șeful statului.

„Eu sunt totuși moderat optimist că vom reuși să avem o legislație în materie de justiție care rezistă la o verificare atentă în final și cred că, ușor-ușor, toată lumea a înțeles că legislația în domeniul justiției trebuie îmbunătățită, și nu ciopârțită. Sper că acest lucru să fie înțeles în final și de cei care au pornit cu un elan nemotivat și cu o totală lipsă de transparență acest procedeu, și cred că există suficientă înțelepciune în politica românească pentru a găsi un final potrivit pentru aceste lucruri. Dar, momentan, etapa în care ne aflăm ridică mai multe semne de întrebare decât aduce certitudini”, a explicat președintele Iohannis.

Citește și Iohannis îi răspunde lui Dragnea:Nu am date despre finanțarea protestelor antiguvernamentale din străinătate

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele