Iohannis face apel la unitatea UE

0

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, la videoconferinţa “Charlemagne Prize Europa Summit”, că, în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, este nevoie de unitatea statelor membre ale Uniunii Europene, consens şi depăşirea discrepanţelor.

 

“Criza generată de pandemia de COVID-19 ne-a adus în faţa unei situaţii excepţionale şi a evidenţiat o serie de vulnerabilităţi de ordin sanitar, social şi economic. Este cel mai bun exemplu al faptului că oricând ne putem confrunta cu situaţii imprevizibile, bulversante, care pun la încercare până şi construcţia europeană şi modul de funcţionare a Uniunii Europene. Are capacitatea Uniunea de a răspunde eficient provocărilor? Acţionăm împreună mai bine decât individual, ca state membre, pentru a corecta discrepanţele de dezvoltare dintre noi, menţinând, în acelaşi timp, diversitatea şi bogăţia societăţilor noastre? Din perspectiva României, susţin fără ezitare o abordare pro-europeană şi un răspuns pozitiv la aceste întrebări”, a afirmat Iohannis.

El a susţinut că, în cei 70 de ani care au trecut de la Declaraţia lui Robert Schuman, Uniunea Europeană a dovedit “de multe ori” că este şi rămâne un proiect “solid” şi “durabil”.

“Perioada pe care o traversăm necesită mai mult ca niciodată unitatea statelor membre, consensul şi depăşirea discrepanţelor la nivel european. Astfel, putem consolida proiectul european şi asigura ca cetăţenii europeni să trăiască în prosperitate şi siguranţă, să continue să beneficieze de realizările Uniunii Europene”, a transmis şeful statului.

Vezi și Casoteca.ro/magazin

În opinia sa, noile realităţi ale contextului european şi global necesită un proces “amplu” de reflecţie legat de rolul UE, care trebuie să aibă în vedere inclusiv lecţiile învăţate din gestionarea crizei sanitare curente.

9.489 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele