Iohannis: Am promulgat legea bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale

0
- Reclama -

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a promulgat legea bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale, el menţinându-şi însă obiecţiile cu privire la cifrele pe care este construit bugetul pe 2017, motiv pentru care a cerut Guvernului responsabilitate.

Şeful statului a spus că veniturile la buget sunt supraapreciate, iar „cheltuielile sunt prevăzute în sumă foarte mare”.

Iohannis a argumentat că abordarea „hiperoptimistă” se poate vedea făcând o comparaţie între veniturile la bugetul general consolidat luate în calcul anul trecut şi cele din bugetul pe anul acesta, când sunt cu 14% mai mari fără o explicaţie cu privire la modul în care se ajunge la această creştere.

Preşedintele a explicat că decizia promulgării a fost luată pentru că România are nevoie de un buget aprobat.

”Am promulgat atât bugetul, cât şi bugetul asigurărilor sociale. Ţara are nevoie de buget şi guvernul care s-a angajat să execute acest buget are acum posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru. Pentru Guvern am un mesaj simplu; în cursul acestui execiţiu bugetar cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate, responsabilitate”, a spus şeful statului.

- Reclama -

Premierul Sorin Grindeanu a avertizat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că, din cauza întârzierii promulgării bugetului pe 2017, măsurile din programul de guvernare sunt puse sub semnul întrebării, precizând că această întârziere ”se duce în lanţ” nu doar către ministere, ci şi către autorităţile judeţene şi autorităţile locale.

”Vreau să vă mulţumesc pentru faptul că vă continuaţi activitatea, deşi bugetul întârzie în a fi promulgat. Din păcate, faptul că dumneavoastră şi noi am reuşit în timp record să venim cu un buget care să ţină cont de programul nostru de guvernare, de toate măsurile pe care noi le-am angajat să le punem în practică, iată că toată această muncă este întârziată. Mai mult decât atât, acele măsuri noi pe care le-am luat şi pe care le aveam în programul de guvernare sunt puse, datorită nepromulgării bugetului însă, sub semnul întrebării. Noi ne-am făcut treaba, am adoptat actele legislative necesare, am prevăzut banii în buget pe toate aceste măsuri”, le-a spus premierul Sorin Grindeanu miniştrilor la începutul şedinţei de Guvern.

El a precizat că această întârziere a promulgării bugetului ”se duce în lanţ” nu doar către ministere, ci şi către autorităţile judeţene, autorităţile locale.

”Şi aşa eram destul de întârziaţi datorită programului electoral, datorită tuturor lucrurilor pe care dumneavoastră le ştiţi şi care nu au depins de noi. De aceea, o să mai funcţionăm şi toată lumea o să mai funcţioneze în continuare cu 1/12, aşa cum ştiţi, conform legii, din păcate”, a arătat premierul.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele