Iohannis: “PSD-ALDE nu legiferează corect și transparent, OUG pe Justiție e foarte îngrijorătoare!

0

Președintele Klaus Iohannis a lansat joi, de la Bruxelles, o serie de critici dure la adresa coaliției PSD-ALDE, pe care a acuzat-o că legiferează netransparent, despre ordonanța de urgență pe justiției spunând că este foarte îngrijorătoare pentru că este un act normativ în care au fost introduse peste noapte noi condiții pentru procurori.

“Această OUG e foarte îngrijorătoare. Avem multe lucruri de discutat. Bunăoară pensionarea magistraţilor e o chestiune pe care am semnalat-o, am cerut parlamentului o reevaluare. Nu au făcut-o, apoi ministrul Justiţiei să vină fără o evalurea transparentă, săs chimbe articole, dar nu a rezolvat problema, pur şi simplu le-a amânat. S-au introdus pentru noapte noi condiţii pentru procurori. Se ignoră avizele”, a acuzat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că OUG-ul nu poate acționa retroactiv și a menționat că așteaptă să vadă dacă Victor Ciorbea va ataca la Curtea Constituțională actul normativ.

„Nu se legiferează corect. Lumea se aşteaptă ca legiferarea să se facă transparent şi ţinând cont şi de opiniile sistemului. Ori se vede că PSD-ALDE nu doreşte să legifereze tansparent, să se consulte cu partenerii. Nu e calea bună care va duce la pace socială şi nu va rezolva problemele în justiţie. Nicio lege nu e retroactivă şi nicio OUG dar ştim să sunt solicitări către AP pentru a sesiza CCR şi eu voi aştepta în continuare şi apoi voi intra mai mult în detalii, a mai spus el.

Klaus Iohannis a spus că tocmai acest mod netransparent de a legifera al coaliției PSD-ALDE și ignorarea avertismentelor din partea partenerilor europeni este cauza scăderii încrederii românilor în Uniunea Europeană.

”Confuzia generală creată de coaliția PSD-ALDE, modul netransparent în care legiferează, modificările din Justiție, toate acestea au dus și la reacții ale partenerilor europeni și întreaga situație care e nemulțumitoare a dus la această scădere (a încrederii în UE – n. red.). E o scădere temporară și, în măsura în care reușim să discutăm transparent acasă, guvernarea trebuie să se facă pentru cei guvernați, nu împotriva lor, atunci și încrederea va reveni la cote normale, peste 50%”, a explicat șeful statului.

Ultimul sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European arată că doar 49% dintre români (scădere de 10 puncte față de precedentul Eurobarometru din aprilie 2018) văd ca pe un lucru bun apartenenţa la UE a ţării lor. În România, nivelul minim istoric a fost atins în octombrie 2017, când doar 48% dintre aceștia vedeau apartenența la UE ca un lucru bun.

Sondajul nu explică motivele acestei scăderi abrupte a euro-optimismului în România. De notat însă că din aprilie (data precedentei cercetări) și până acum, în România s-au înregistrat câteva evenimente notabile, precum reprimarea violentă a mitingului din 10 august, precum și atacul continuu la justiție al alianței PSD – ALDE, soldat printre altele cu revocarea din funcția de șef DNA a Laurei Codruța Kovesi. La toate aceste evenimente, reacția Uniunii Europene a fost mai degrabă anemică.

Citește și Iohannis sugerează că nu o va accepta pe Adina Florea la șefia DNA: România nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție! DNA are nevoie de o persoană independentă

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele