Iohannis: respectarea normelor sanitare, alegeri, școli funcționale

0

Preşedintele Klaus Iohannis arată românilor necesitatea respectării măsurilor preventive, în contextul pandemiei de COVID-19, şi a recomandat purtarea măştii de protecţie tot timpul.

 

„Nu trebuie să intrăm în panică, însă trebuie să fim conştienţi că ne aflăm într-o situaţie deosebită, o situaţie de sănătate publică deosebit de gravă şi, dacă vrem să avem o viaţă apropiată de normalitate, este absolut obligatoriu să respectăm câteva norme, sunt cunoscute, sunt arhicunoscute, şi câteva măsuri: purtatul măştii, păstrarea distanţei, igiena, în special, igiena mâinilor, evitarea, cu cât mai mult cu atât mai bine, a aglomerărilor”, a spus Iohannis, după ce a efectuat o vizită la Institutul Naţional de Sănătate Publică, împreună cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Președintele a arătat că restricţiile specifice trebuie impuse în localităţile unde incidenţa pandemiei este mai mare.

„Despre restricţii am vorbit destul de mult şi am observat cu toţii că descentralizarea deciziei pentru restricţii a fost un lucru bun, însă este nevoie de mai multă clarificare şi am convenit, chiar în discuţia pe care am avut-o cu reprezentanţii institutului, cu domnul ministru Tătaru şi cu echipa mea, să se lucreze la o metodologie care permite luarea unor decizii mai rapide, mai eficiente şi mai corelate cu situaţia din fiecare localitate şi din fiecare judeţ. În acest fel, vom putea să fim mai eficienţi, vom putea lua mai repede măsurile care se impun, vom putea să evităm, ca să zic aşa, restricţii prea dure, însă, repet, măsurile de bază rămân cele discutate: masca, distanţa, igiena”, a indicat preşedintele Iohannis.

 

Timișoara: tratament inovator anti-coronavirus la spitalul ”Victor Babeş”

 

Potrivit şefului statului, discuţiile au vizat şi purtarea măştii şi aproape toţi specialiştii sunt de părere că masca este „extrem de utilă”.

„Eu recomand, deci luaţi-o ca o recomandare, să purtaţi mască tot timpul când ieşiţi din casă, deci în spaţiul public, indiferent că este în interior sau în exterior, e bine pentru noi, pentru cei apropiaţi să purtăm mască”, a transmis şeful statului.

El a susţinut că angajaţii INSP sunt „foarte dedicaţi”, „foarte competenţi” şi se străduiesc să facă faţă unei situaţii „foarte complicate” de pandemie.

„Despre pandemie am discutat destul de mult. Mi-au prezentat viziunea care s-a format aici la institut şi m-am bucurat să constat că abordarea noastră este cam la fel”, a precizat Klaus Iohannis.

NU se amână alegerile

Astăzi, numărul de cazuri nu pune nicio problemă asupra desfășurării alegerilor Parlamentare la 6 decembrie 2020, declară șeful statului.

„Nu se poate discuta despre un anumit număr de cazuri. Dacă Institutul naţional ne spune că, din acest moment, nu se mai poate face o anumită acţiune publică sau alta, vom lua măsurile de rigoare, însă din discuţia de astăzi nu a rezultat nevoia amânării alegerilor”, a explicat şeful statului.

 

Să nu exagerăm cu închiderea școlilor

„Închiderea şcolii nu trebuie exagerată. Copiii sunt în siguranţă în şcoli. Sigur, acolo unde, din nefericire, în şcoală apar cazuri de boală nu există alternativă, dar nu trebuie să exagerăm cu aceste măsuri restrictive, fiindcă ajungem în situaţii care sunt foarte greu de gestionat. Copiii trebuie să meargă la şcoală să înveţe. Părinţii trebuie să-şi trimită copiii la şcoală ca să poată să meargă şi ei la serviciu şi aşa mai departe”, a explicat Iohannis.

Potrivit şefului statului, măsuri restrictive trebuie luate acolo unde nu există altă soluţie.

„Ca să nu existe exagerări, am convenit exact astăzi să se lucreze la o metodologie destul de detaliată pentru a veni în sprijinul decidenţilor locali”, a adăugat preşedintele.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele