Iohannis: școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă

Noi dorim să controlăm extinderea pandemiei, dar să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale

0

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în debutul ședinței de guvern la care participă, noi restricții în România pentru combaterea pandmeiei de coronavirus: școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii obliogatoriu peste tot în țară.

 

Cele mai importante declarații:

Ludovic Orban

L-am invitat pe președinte la această ședință de Guvern în care președintele va prezenta împreună cu guvernul propuneri de măsuri importante.

Klaus Iohannis:

Mulțumesc pentru invitație. mă bucur să vă revăd pe toți aici. Această bucurie este umbrită de evoluția pandemiei de la noi și cred că suntem pe bună dreptate cu toții îngrijorați
Am avut azi aproape 10 mii de cazuri noi și mulți, prea mulți care au decedat și trebuie să fim foarte realiști.

PSD vrea școli sigure ca în Europa

Sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei.
Măsurile de până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii obliogatoriu peste tot în țară.

Iar firmele și autoritățile trebuie pobligatoriu să-și decaleze programul de funcționare astfel încât și transportul public să circule cu încărcătură mult mai mică.

Noi dorim să controlăm extinderea pandemiei, dar să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale.

Ne dorim să continue activitățile economice, nu dorim să închidem economia. Vrem măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează în continuare.

Și vrem ca românii să continue viața în condiții cât mai aproape de normal.

Începe campania electorală. Va fi o campanie în condiții foarte stricte și urmează votul.

Vă invita să vă implicați total pentru a garanta organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor și în condiții de siguranță sanitară. Este posibil, am dovedit-o la alegerile locale.

Există multe discuții despre oportunitatea alegerilor în pandemie. Vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată și democrația se garantează prin alegeri libere și națiunile puternice țin la alegeri democratice chiar și în condiții de criză.

Ce exemplu mai bun decât alegerile din SUA. Acolo să ne uităm, la democrațiile consolidate, cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegerile în timp de criză.

În SUA au fost alegeri în condiții de 100 de mii de cazuri pe zi și a fost o prezență record.
Așa fac națiunile puternice și națiunea română este o națiune puternică și vom trece împreună prin această criză.

Ludovic Orban:

Măsurile prezentate de dl președinte trebuie transpuse în HG ăprivind starea de alertă. Solicit să fie pregătite propunerile de modificare care trebuie să treacă prin CNSU și să fie adoptate de Guvern.

Ora 19: Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Victoria.

Este prima ședință de guvern de la instalarea Guvernului Orban, în urmă cu un an de zile, la care participă Klaus Iohannis.

Înaintea ședinței de guvern la care participă și președintele Klaus Iohannis, va avea loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

În cadrul CNSU, vor fi luate în discuție noi restricții, în condițiile în care România se apropie de 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.

Guvernul ar putea adopta hotărârea referitoare la decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) prin care se stabileşte portul obligatoriu al măştii de protecţie în localităţile din judeţele unde rata infectării cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mia de locuitori.

Totodată, prin aceeaşi hotărâre, CNSU a actualizat lista statelor şi zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

“Va fi o propunere din partea CNSU, ea trebuie transpusă în hotărâre de Guvern. (…) Vom face şedinţă de Guvern joi şi, cel mai probabil, joi vom adopta modificarea la hotărârea privind starea de alertă”, declara, luni, premierul Ludovic Orban.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele