Iordache și PSD-ALDE au respins în Parlament desființarea Secției Speciale

2

Camera Deputaţilor a respins, marţi, propunerea legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au fost 167 voturi pentru respingere, 97 împotrivă şi 25 abţineri. La dezbateri, Florin Iordache a susținut că desființarea SIIJ înseamnă subordonarea justiției. Fostul ministru, Ana Birchall, a făcut apel la desființarea secției despre care a spus că a trimis în instanță doar 2 cauze anul trecut.

 

Propunerea legislativă, iniţiată de 41 de parlamentari de la USR şi de deputatul neafiliat Ana Birchall, avea ca obiect de reglementare desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, avându-se în vedere, potrivit expunerii de motive, „toate luările critice de poziţie exprimate de magistraţi, de instituţiile europene, de organisme prestigioase cu rol consultativ în domeniile dreptului constituţional şi anticorupţiei, Comisia de la Veneţia şi GRECO, precum şi numeroasele măsuri luate de secţie în scurta sa perioadă de existenţă”.

USR cere Guvernului desființarea Secției Speciale (SIIJ)

Ana Birchall a făcut un apel la adoptarea proiectului.

„Toți magistrații cinstiți se uită la noi astăzi. Vă rog să votați pentru această lege, pentru că dacă se menține SIIJ se menține un dezechilibru major pentru că acești procurori nu pot fi investigați de nimeni. În forma actuală SIIJ este o cooperativă „Nufărul” de albire a magistraților corupți. Raportul de activitate pe 2019 arată că sunt 417 dosare lucrate, 415 clasate. Au trimis în instanță 2 cauze, dintre care una cu un magistrat care a depășit limita legală de viteză cu 36 de km”, a declarat în plenul Parlamentului fostul ministru al Justiției.

La dezbateri, deputatul USR Stelian Ion a solicitat adoptarea proiectului. “Această secţie ar fi trebuit demult desfiinţată (…) Cine nu votează proiectul consider că vrea să distrugă şi să controleze justiţia”, a afirmat Stelian Ion, unul dintre iniţiatorii proiectului.

În replică, deputatul PSD Florin Iordache a susţinut că cine doreşte desfiinţarea secţiei vrea subordonarea justiţiei.

“În decizia CCR din 2018 s-a spus că înfiinţarea secţiei constituie o garanţie legală a principiul independenţei magistratului. Practic, cine doreşte desfiinţarea secţiei doreşte o subordonare a justiţiei. (…) Vreţi să ne întoarcem în perioada în care Portocală şi alţii de la Ploieşti făceau anchete cum voiau? O rog pe doamna procuror general Scutea să dea tot concursul pentru o eficientă şi bună funcţionare a secţiei. O adevărată independenţă a justiţiei este dată prin buna funcţionare a acestei secţii”, a spus Iordache.

Legea merge la Senat, care este cameră decizională.

 

2 comentarii

  1. Foarte corect! Așa cum orice om răspunde când greșește (nici nu mă gândesc la „greșelile” comise CU INTENȚIE!!!), și procurorii cu judecătorii trebuie să răspundă când greșesc! În fața unei secții SPECIALE chiar, nu în fața unui organism „colegialo-sindicalist” cum e, de exemplu, CSM-ul, care face lampa mică dacă vreun confrate comite abuzuri și alte ilegalități! Ca tot poporul ăsta, m-am săturat de întregi „caste” care să se bucure doar de avantaje și impunități! M-am săturat de ZEI pe pământ! Democrația nu înseamnă impunitate (da, știu, legile prevăd că impunitatea nu există, da’ cine dreaq le aplică???)

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele