Irlanda şi România, cea mai mare creştere economică din UE în primul trimestru din 2022

0
- Reclama -

Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a înregistrat o creştere de 0,7% în primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, însă Irlanda şi România au avut cel mai semnificativ avans, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

 

În zona euro, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 0,6% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent. În aceeaşi perioadă, Produsul Intern Brut al SUA a scăzut cu 0,4%.

În trimestrul patru din 2021, Produsul Intern Brut al Uniunii Europene şi al zonei euro a crescut cu 0,5% şi, respectiv, cu 0,2%, comparativ cu precedentele trei luni.

În rândul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans al economiei în primul trimestru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, a fost înregistrat în Irlanda (10,8%), România (5,2%) şi Letonia (3,6%), singurele scăderi fiind în Suedia (minus 0,8%), Franţa (minus 0,2%) şi Danemarca (minus 0,1%).

Vezi și BERD vede o creștere economică a României de peste 6% în 2021

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, PIB-ul a crescut cu 5,4% în zona euro şi cu 5,6% în Uniunea Europeană. Toate statele membre UE au raportat creşteri, cel mai semnificativ avans fiind înregistrat în Portugalia (11,9%) şi Irlanda (11,3%). România a înregistrat o creştere anuală de 6,5% în primul trimestru din 2022, după un avans anual de 2,4% în trimestrul patru din 2021.

- Reclama -

În cazul României, datele Eurostat coincid cu cele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică, conform cărora economia României a crescut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul a fost de 6,5%. economie romania, crestere economica romania, pib zona euro

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele